Kijken op plekken waar je normaal niet komt

Zaterdag 18 juni is het de Dag van de Architectuur. Tijdens deze 30e editie staat de wederopbouw in Rotterdam centraal en ontdek je niet alleen allerlei wederopbouwiconen, ook krijg je de kans om op plekken te kijken waar je normaal gesproken niet komt. Een paar tips:

Stationspostkantoor: kijkje op de redactievloer van het AD
Het door de gebroeders Kraaijvanger ontworpen Stationspostkantoor uit 1958 is in 2009 geheel gerenoveerd door Klaus en Kaan Architecten. Tijdens de Dag van de Architectuur kun je het wederopbouwpand van binnen bekijken en breng je onder meer een bezoek aan de redactievloer van het Algemeen Dagblad.

Het Slaakhuys: een voormalig redactieflat die wordt gekraakt door een architect
Het Slaakhuys, dat in 2010 werd benoemd tot Rijksmonument, staat al jaren leeg. Momenteel woont en werkt architect Jeroen Hoorn er antikraak. Vanuit zijn kantoor maakt hij plannen voor de restauratie en herbestemming van het pand. Op 18 juni staat een architectuurgids en de architect Jeroen Hoorn klaar om over dit bijzondere wederopbouwpand te vertellen.

Diergaarde Blijdorp
In een voormalige polder net buiten de stad, opende in december 1940 Diergaarde Blijdorp, één van de oudste dierentuinen van het land. Inmiddels is Blijdorp vernieuwd en heringericht en telt de dierentuin sinds 2004 maar liefst 22 monumenten. Tijdens de rondleiding zie je de dierentuin vanuit een ander perspectief en sta je stil op plekken waar je normaal niet gauw belandt.

Van Maanenbad
Na een lange periode van restauratie ging het Van Maanenbad in 2015 weer open voor publiek. Aan de hand van een gids loop je niet alleen door het openbare gedeelte van het gebouw, maar mag je ook een kijkje nemen in de techniekruimte van het zwembad.

Erasmushuis
Tegenover de ‘oude’ Bijenkorf van Willem Dudok werd in 1940 het Erasmushuis neergezet en is hiermee één van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam die het bombardement hebben overleefd. Neem een kijkje in het monumentale pand, waarbij de kluiskelders een mooi beeld geven van de oorspronkelijke gebruiker: De Hollandse Bank Unie.

Kantoorgebouw De Nederlanden van 1845 (Grandcafé Dudok)
Waar tegenwoordig de lekkerste appeltaart van de stad wordt gegeten, zaten vroeger kantoorlieden aan hun bureaus te werken. Samen met een architectuurgids doorloop je het hele gebouw.

ss Rotterdam
Met een lengte van 228 meter is de ss Rotterdam het grootste passagiersschip ooit in Nederland gemaakt. Tijdens de Dag van de Architectuur kun je mee met een Machinekamer Rondleiding, waarbij je afdaalt naar de laagste dekken van het schip.

Kijk voor meer informatie op de website van de Dag van de Architectuur.