woe
22.06

Architectenweb symposium: gestapeld wonen voor gezinnen

Architectenweb symposium: gestapeld wonen voor gezinnen

Kom woensdagmiddag 22 juni 2022 naar het symposium van Architectenweb rond de stapeling van gezinswoningen in de stad. Het symposium vindt plaats op Het Podium bovenop Het Nieuwe Instituut, Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22.

Bij de verdichting van onze binnenstedelijke gebieden is er een beweging te zien naar steeds kleinere woningen met steeds minder kamers. Voor gezinnen lijkt het uitwijken naar de randen van de stad, of nog verder weg, zo de enige optie. In verschillende ontwerpende onderzoeken, maar ook concrete projecten, wordt nu echter een alternatief gepresenteerd: gestapeld wonen voor gezinnen.

Op deze middag willen we de verschillende ontwerpende onderzoeken en concrete projecten bij elkaar brengen en tegen elkaar afzetten. Wat kunnen we van de verschillende concepten leren? Wat maakt een woning tot een gezinswoning? Welke kleine en grote elementen zijn daarbij belangrijk? En hoe kunnen we structureel ruimte maken voor gezinnen in hoogstedelijke gebieden?

Programma

14:30u-15:00u – Inloop

15:00u-16:30u – Lezingen 

  • Architect Jeroen Atteveld (Heren 5) over de gesprekken die ze met gezinnen in de stad gevoerd hebben, wat ze van dat onderzoek geleerd hebben, en welke ingrepen in de woningplattegrond het gezinsleven ondersteunen;
  • Architect Jannie Vinke (ANA) over hun onderzoek naar gezinnen in de stad en de ontwerpen die ze in die context ontwikkeld hebben;
  • Architect Laurens Boodt (Laurens Boodt Architect) over woongebouw Babel, op de Lloydpier in Rotterdam, dat specifiek geënt is op gezinnen in de stad;
  • Architect Jago van Bergen (van Bergen Kolpa architecten) over woontoren De Maasbode in de binnenstad van Rotterdam, waarin gezinswoningen rond binnenstraten in de lucht liggen;
  • Architect Patrick Koschuch (Koschuch Architects) over hun concept voor de Urban Village, waarin onder andere gezinswoningen in hoge dichtheid bij elkaar gebracht worden rond aantrekkelijke, autovrije binnengebieden.

16:45u-17:00u – Debat

17:00u-18:00u – Netwerkborrel

Architectenweb Partnernetwerk

Vanuit het Architectenweb Partnernetwerk worden door het jaar heen verschillende evenementen georganiseerd, steeds rond een ander actueel thema. Eerder zijn bijvoorbeeld events georganiseerd rond ontwerpen in virtual reality, het nieuwe hybride stadsblok en modulaire woningbouw in hout.

Voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers zijn de netwerkevenementen gratis toegankelijk. Wat de maakindustrie betreft zijn de evenementen exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die de netwerkevenementen graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, adviseren wij contact met ons op te nemen.

Praktische informatie

Het symposium vindt plaats op Het Podium bovenop Het Nieuwe Instituut. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op de weersomstandigheden. Staat het weer een evenement in de open lucht niet toe? Dan verhuizen we naar het Auditorium op de begane grond van Het Nieuwe Instituut. Reserveer een gratis ticket via de ticketlink en meld je bij aankomst bij de groene RA Maand balie voor de ingang van Het Nieuwe Instituut. 

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Van: 14:30 uur
Tot: 18:00 uur

Locatie

Festivalhart (Het Nieuwe Instituut)
Museumpark 25
3015 CB
Rotterdam

Organisator

Architectenweb

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands

Rolstoeltoegankelijk

Let op!

Dit evenement is al geweest.