din
21.06
DDialoog, Lezing

Copy paste in het levende archief

Archiefsalon
Copy paste in het levende archief

Architectuurarchieven zoals die door Het Nieuwe Instituut bewaard worden, documenteren het creatieve maakproces en zijn een bron voor een kritische beschouwing van architectuur. Tijdens deze publieke bijeenkomst gaan we in op de betekenis van ‘de kopie’ in het archief en het kopiëren door architecten en ontwerpers. Architectuurarchieven bestaan van oudsher vaak voor een groot deel uit kopieën terwijl dit materiaal traditioneel als minderwaardig wordt gezien ten opzichte van het origineel. Tijdens deze bijeenkomst wordt de kopie vanuit drie perspectieven besproken: als materiaal in het archief, de kopie in de ontwerppraktijk, en de kopie als bron voor onderzoek.

De archiefbijeenkomst vindt plaats in het kader van het onderzoeksproject Rethinking the Collection en de tentoonstelling MVRDVHNI The Living Archive of a Studio. Het archief van architectenbureau MVRDV bestaat grotendeels uit digitale bestanden en stelt Het Nieuwe Instituut voor nieuwe uitdagingen en vragen — waaronder die van het verdwijnende onderscheid tussen origineel en kopie.

In het digitale tijdperk zijn copy paste, re-use en re-mix van bestaand materiaal kern van culturele productie geworden. Ook voor MVRDV is, net als voor veel andere hedendaagse architectuurbureaus, copy paste een van de ontwerpstrategieën. Materiaal en data uit het archief worden telkens hergebruikt of gerecombineerd in nieuwere projecten. Digitale archieven zoals dat van MVRDV zijn ‘levende archieven’, waarbij de inhoud fluïde circuleert tussen heden, verleden en toekomst. Niet alleen de grenzen tussen origineel en kopie verdwijnen, ook die tussen ‘archief’ en ‘work in progress’.

Het doel van deze bijeenkomst is het onderzoeken van nieuwe zienswijzen op kopiëren en sampling door ontwerpers, en op nieuwe benaderingen van het bewaren en ontsluiten van levende architectuurarchieven.

Sprekers

+ Georg Vrachliotis, Professor Theory of Architecture and Digital Culture, Department of Architecture, TU Delft
+ Ania Molenda, researcher en curator, o.a. auteur van HNI rapport ‘Understanding Digital Architecture’
+ Ellen Smit, researcher en conservator Het Nieuwe Instituut, o.a. verantwoordelijk voor het onderzoek ‘Invented from Copies’, naar kopieën in het analoge architectuurarchief.
+ Leo Stuckardt, architect MVRDV Next
+ De avond wordt gemodereerd door Ludo Groen (ETH Zürich)

Praktische info

Dit evenement vindt plaats in het Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22, Het Nieuwe Instituut. Reserveer je tickets via de ticketlink of koop ze bij de balie. Meld je bij aankomt níet bij de RA Maand balie, maar binnen bij de balie van Het Nieuwe Instituut. Wil je aansluitend Het Podium bezoeken? Zorg er dan voor dat je hier alvast een tijdslot reserveert.

 

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Van: 19:30 uur
Tot: 20:30 uur

Locatie

Festivalhart (Het Nieuwe Instituut)
Museumpark 25
3015 CB
Rotterdam

Organisator

Het Nieuwe Instituut

Toegang

€ 7,50 of € 3,75 met korting

Voertaal

Engels

Rolstoeltoegankelijk

Let op!

Dit evenement is al geweest.