din
29.06
DDialoog

Creative Holland Live #2

De toegevoegde waarde van gezamenlijke paviljoens en programma's
Creative Holland Live #2

Creative Holland Live is een serie bijzondere (online) inspiratiesessies, met als doel het tot stand brengen van levendige en leerzame interactie tussen creatieve makers en ondernemers over hun internationale ambities en ervaringen. De tweede bijeenkomst in de serie, over de toegevoegde waarde van gezamenlijke presentaties, is tot stand gekomen in samenwerking met Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) en vindt plaats in Het Nieuwe Instituut op 29 juni 2021 tijdens de Rotterdam Architectuur Maand.

De toegevoegde waarde van gezamenlijke paviljoens en programma’s

Het Nederlandse paviljoen op de Dubai Expo wil zich onderscheiden op het gebied van circulariteit en het gebruik van innovatieve, duurzame technologieën en sluit daarmee naadloos aan op het door Nederland gekozen thema ‘Uniting water, energy & food’. Het paviljoen zal zo ontworpen en gebouwd gaan worden, dat het na de Expo in Dubai afgebroken kan worden en eenvoudig hergebruikt kan gaan worden.

Circulair ontwerpen en bouwen is hiermee van begin tot eind doorgevoerd: een puik Nederlands visitekaartje voor circulair design. In het paviljoen, The Dutch Biotope, zal ook werk te zien zijn van vele Nederlandse makers en ondernemers.

Tijdens Creative Holland Live #2 gaan we in gesprek met twee ontwerpers die een bijdrage leveren aan The Dutch Biotope: Michiel Raaphorst van V8 en Marjan van Aubel. Wat waren hun beweegredenen om in te tekenen op de ontwerpwedstrijd en wat hopen zij uit hun deelname te halen? Uiteraard vragen we ze ook om iets te vertellen over de achtergrond van hun ontwerp zelf.

Genoeg zichtbaarheid voor iedereen?

Die vraag naar de beweegredenen geldt natuurlijk breder; wat bereiken architecten en ontwerpers met paviljoens die ze voor internationale expo’s ontwerpen? Daarover gaan we in gesprek met Jacob van Rijs van MVDRV die het Hannover 2000 paviljoen heeft ontworpen. We reflecteren op de tijdgeest en kijken vooruit naar het transformatie plan in Hannover en bespreken de leermomenten.

Interessant is ook de vraag of dergelijke gezamenlijke presentaties en paviljoens voldoende zichtbaarheid oplevert voor de ondernemers die niet het paviljoen hebben ontworpen, en hoe de paviljoen-architecten daar ook weer rekening mee kunnen houden. AKKA Architects gelooft niet in de gezamenlijke paviljoen-aanpak, oprichter Stephanie Akkaoui Hughes licht toe waarom niet en vertelt over toe hij zij meer inzetten op het aangaan van lokale relaties.

Europees initiatief: New European Bauhaus

We sluiten af met een doorkijkje naar een nieuw initiatief in Europa dat ook veel kansen voor Nederlandse creatieve ondernemers en onderzoekers bevat: New European Bauhaus. Klaartje Bult zal deze kansen toelichten. New European Bauhaus is een nieuw Europees initiatief om toekomstige manieren van wonen te ontwerpen op het kruispunt tussen kunst, cultuur, sociale inclusie, wetenschap en technologie.

Sprekers
  • Michiel Raaphorst V8 Architects
  • Marjan van Aubel Solar designer
  • Stephanie Akkaoui Hughes AKKA Architects
  • Klaartje Bult Creative Europe Desk NL
  • Jacob van Rijs MVRDV
  • Simon de Ruijter RVO / Creative Holland

Ga naar website
Koop tickets
Ga naar facebook event

Praktische info
Tijd

Deelname is gratis na aanmelding

Locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Rotterdam


Organisator

Het Nieuwe Instituut

Livestream

Bekijken

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands, Engels

Rolstoeltoegankelijk

Delen

Voeg toe aan je agenda