zat
19.06
TTour

De Trespapaleizen op Zuid

Sociale woningbouw uit de stadsvernieuwingsperiode
De Trespapaleizen op Zuid

Tijdens de stadsvernieuwingsperiode in de jaren ’80 en ’90 is er in Rotterdam Zuid veelvuldig gebouwd en verbouwd. De Rotterdamse woningcorporaties timmerden in deze jaren flink aan de weg. Niet alleen nieuwe complexen verschenen, ook vele historische panden werden grondig aangepakt. Vaak ging dit gepaard met het verdwijnen van de originele kwaliteiten en historische details die deze gebouwen rijk waren. Tijdens deze fietstocht op Zuid bezoeken we enkele van deze projecten, die recentelijk weer in oude glorie zijn hersteld.

Samen met de architect bezoeken we een reeks portiekflats in Lombardijen uit de jaren ’60, die in de jaren ’80 is gerenoveerd. In 2014 is dit complex hersteld en deels teruggebracht naar de originele staat. Hierna wordt de Rechthuislaan op Katendrecht bezocht, ooit een van de meest statige straten op De Kaap. Ook dit project is recentelijk gerenoveerd, waarbij de rigoureuze ingrepen uit de jaren ’80 zo veel als mogelijk zijn teruggedraaid. Hier valt goed te zien wat voor kwaliteiten er verborgen kunnen liggen achter de lagen Trespa. Ook dit project zal door de architect toegelicht worden. Onderweg zullen we stilstaan bij verschillende gebouwen die nog wachten op renovatie en worden kansen en mogelijkheden voor sociale woningbouw op Zuid besproken.

De fietstocht vind plaats onder leiding van Manou Huijbregts. Samen met Pelle Poiesz heeft hij HP Architecten, een architectenbureau uit Rotterdam. Ze hebben meer dan 20 jaar ervaring met (sociale) woningbouw en renovatie- en herbestemmingsprojecten. In 2014 hebben ze 12 portiekflats in Lombardijen gerenoveerd, in opdracht van Havensteder. Naar aanleiding van dit project hebben ze onderzoek gedaan naar kansen voor de naoorlogse portiekflat. In 2020 hebben ze een reeks woningen gerenoveerd aan de Rechthuislaan op Katendrecht, in opdracht van Woonstad. Manou Huijbregts schreef hier eerder een column over op Vers Beton. Momenteel is dit project geselecteerd voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021.

Deelnemen

De tour wordt georganiseerd door HP architecten. Deze vindt plaats op zaterdag 19 juni van 16.00 – 18.00 uur. Meld je aan voor dit programma door te mailen naar tickets@airrotterdam.eu. Let op: Je kunt je tot uiterlijk donderdag 17 juni 18.00 uur aanmelden.

Spreker
Manou Huijbregts
Manou Huijbregts is één van de oprichters van HP architecten, een Rotterdams architectenbureau met meer dan 20 jaar ervaring in (sociale) woningbouw en renovatie- en transformatieprojecten. Hiervoor heeft hij onder andere gewerkt bij MVRDV en Claus en Kaan Architecten. Als betrokken inwoner van Katendrecht, weet hij als geen ander welke kansen er liggen voor sociale woningbouw op Zuid.

Praktische info
Tijd

Van: 16:00 uur
Tot: 18:00 uur

Organisator

HP architecten

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands

Mede mogelijk gemaakt door

HP architecten

Delen

Voeg toe aan je agenda