03.06 - 30.06.2022
TTentoonstelling

Tentoonstelling INVESTIGATING LANDSCAPES

Hans Jungerius - Verboden Landschap
Tentoonstelling INVESTIGATING LANDSCAPES

Wie vanuit Arnhem naar de Veluwe denkt te kunnen wandelen komt bedrogen uit: Na het schilderachtige 19e-eeuwse Sonsbeekpark en het landgoed Zijpendaal beland de wandelaar in een diffuus bosgebied en stuit na enige tijd op de A12, die de Randstad met het Ruhrgebied verbindt. Achter deze verbinding lijkt de Veluwe te beginnen, maar al spoedig stuit men overal op hekken van het leger. Wat zich daar bevind is een even onbekend als fascinerend verhaal. Achter de militaire hekken ligt het best bewaarde deel van het camouflagelandschap van vliegbasis Deelen. Dit vliegveld van de Duitse Luftwaffe, een van de grootste in bezet Europa, moest onzichtbaar worden gemaakt met een kunstmatig gecreëerd landschap van velden, heidevelden en bossen en 900 gebouwen vermomd als landelijke architectuur.

Deze erfenis uit de Tweede Wereldoorlog is paradoxaal genoeg het grootste beschermde gebouwencomplex van Nederland en tegelijkertijd zo goed als onbekend en ontoegankelijk. Een deel van het complex wordt gedeeld door het Duitse en het Nederlandse leger. Er zijn momenteel plannen om het complex een nieuwe, openbare bestemming te geven.

Over ‘Verboden Landschap’

In zijn artistiek onderzoeksproject vraagt Hans Jungerius zich af hoe het landschappelijk en architectonisch erfgoed behouden kan blijven in een nieuwe bestemming. Hij onderzoekt al geruime tijd de verschillende betekenislagen in het gebied rond de vliegbasis Deelen en probeert het verleden, heden en post-militaire potentieel van dit Duits-Nederlandse cultuurlandschap te ontcijferen met de methoden van ontwerpend onderzoek.

Tijdens zijn werkperiode aan het Goethe-Institut Rotterdam zal Hans Jungerius in de hal een voor het publiek toegankelijke Situation Room inrichten met luchtfoto’s en artefacten, die gaandeweg met nieuwe vondsten en inzichten zullen worden aangevuld. Kom naar de tentoonstelling in het Goethe-Institut tijdens de Rotterdam Architectuur Maand!

Praktische info

De tentoonstelling is te zien tot en met 30 juni op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag (10:00 tot 14:30) uur en op afspraak via cultuur-rotterdam@goethe.de.

Foto: Hans Jungerius

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Locatie

Organisator

Garden City Rotterdam

Livestream

Bekijken

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands, Engels

Rolstoeltoegankelijk

Let op!

Dit evenement is al geweest.