din
21.06.2022
DDialoog, Lezing

Natuurinclusief én klimaatadaptief bouwen in de stad: hoe doe je dat?

Natuurinclusief én klimaatadaptief bouwen in de stad: hoe doe je dat?

Gemeente Rotterdam organiseert in samenwerking met AIR een bijeenkomst over natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen op 21 juni op Het Podium. We hebben als stad een enorme bouwopgave en de ambitie om te verdichten én te vergroenen. Dit biedt uitdagingen en vooral ook kansen voor zowel klimaatadaptie als biodiversiteit. Een middag vol kennis, inspiratie en ontmoeten met als thema ‘Natuurinclusief & klimaatadaptief bouwen voor een rijke stadsnatuur’.

Inspirerende talks en paneldiscussie

In het eerste deel van de middag hoor je inspirerende verhalen van onder andere Onno Dwars, ontwikkelaar en directeur van Ballast Nedam Development en Maike van Stiphout, landschapsarchitect en directeur van DS Landschapsarchitecten. Gevolgd door een paneldiscussie met diverse experts over de kansen en uitdagingen waar steden voor staan om natuurinclusief en klimaatadapatief te bouwen. Hoe gaan we samenwerken aan die biodiverse en klimaatadaptieve stad? Bij wie ligt welke taak?

Praktische info

Dit evenement vindt plaats op roze Podium op het dak van Het Nieuwe Instituut, in het Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22. Reserveer je gratis tickets via de ticketlink hieronder en meld je bij aankomst bij de roze RA Maand informatiebalie bij de hoofdingang van Het Nieuwe Instituut. Bezoekers aan een architectuurprogramma hebben automatisch toegang tot Het Podium. Een apart tijdslot reserveren hiervoor is niet nodig, een ticket voor het programma wel.

Let op: het programma op het Podium is niet beschut. Bescherm je tegen de warmte en de zon door je goed in te smeren, een hoofddeksel te dragen, een parasolletje/paraplu op te zetten en wat extra water mee te nemen. Bescherm je tegen wind en kou door warme kleding en een paraplu mee te nemen. Bij slecht weer wordt het programma verplaatst naar het Auditorium op de begane grond van Het Nieuwe Instituut.

Afbeelding: Eric Fecken

 

Sprekers
Maike van Stiphout
Maike van Stiphout
Maike van Stiphout (WUR 1988, RMIT Australië 1986) is directeur van DS landschaparchitecten, opgericht in 1993, samen met Bruno Doedens. Ze gaf leiding aan de afdeling Landschapsarchitectuur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam van 2014 tot 2018 en geldt als ervaren ontwerper en kwaliteitsbewaker. In 2008 publiceerde ze 'Limesweg' en in 2019 'The First Guide to Nature Inclusive Design'.
Onno Dwars
Onno Dwars
Onno is sinds 2017 intensief betrokken bij Ballast Nedam Development. Als CEO verlegt hij grenzen om de wereld een betere plek te maken voor mens en natuur. Het morele kompas is leidend in alles wat binnen het team gebeurt. Gebiedsontwikkeling gaat verder dan alleen vastgoedontwikkeling, het gaat ook om de leefomgeving van morgen. Onno maakt onderdeel uit van een vooruitstrevende generatie groene leiders en won in 2019 de ABN-AMRO 'Duurzame 50 award'. Daarvoor ontving hij o.a. 'de Groene Pen' 2018, 'Goudhaantje' 2017, de 'Cruquiuspenning', de 'Green Leader Award' en de 'Yardi Young Talent Award'. Aan de Delft University of Technology behaalde hij in 2004 Msc. in Civil Engineering.
Astrid de Wit
Astrid de Wit
Drs. A.M. (Astrid) de Wit MPA (1971) studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente in Enschede en aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag. Na een aantal jaren bij de lokale overheid, startte ze in 2006 als manager bij de provincie Zuid-Holland. Sinds 2017 ontwikkelt ze het provinciale klimaatadaptatieprogramma “Weerkrachtig Zuid-Holland”. Met dit multidisciplinaire programma pakt de provincie de impact aan van klimaatverandering op alle provinciale taken en verantwoordelijkheden. Met als doel om in samenwerking met andere partners aantrekkelijk en leefbaar te houden in de toekomst. Het programma kent inmiddels diverse succesvolle onderdelen, waaronder het ‘Convenant Klimaatadaptief Bouwen’: een werkwijze waarbij de provincie publieke en private bouwpartners bij elkaar heeft gebracht om in gezamenlijkheid ambities, prestatie-eisen en instrumentarium te ontwikkelen. De resultaten van deze publiek-private co-creatie hebben inmiddels landelijke uitstraling.
Monique Mooij
Monique Mooij
Ing. Monique Mooij, MUrb, studeerde stedenbouw aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam (2002). Ze studeerde daar af op de inzet van extensieve varkenshouderijen in Oost-Brabant, om cultuurlijk- en natuurlijk landschap te maken of transformeren, genaamd Wroeten in de Peel (i.s.m. Imke Mulders). Na ruim 15 jaar werkzaam te zijn geweest bij Palmbout Urban Landscapes startte ze in 2012 haar eigen bureau MOOiJ! Advies voor Ruimtelijk Ontwerp. Ze heeft hier hoofdzakelijk gewerkt aan de stationsomgeving Ede Wageningen, i.s.m. gemeente Ede. Sinds 2017 werkt ze als stedenbouwkundige bij de gemeente Rotterdam. Hierbij is ze betrokken als gebiedsstedenbouwkundige voor Overschie, Spaanse Polder en Park 16Hoven, en ook binnen stadsbrede programma’s zoals de Leidraad Zonne-energie, Natuurinclusief Bouwen en Biodiversiteit.
Deniz Boran
Deniz Boran
Deniz Boran is een geboren en getogen Rotterdammer. Hij wordt in zijn werk dagelijks gedreven door bij te dragen aan het mooier en leefbaarder maken van Rotterdam. Dit doet hij sinds 2016 als projectmanager vastgoedontwikkeling namens Woonstad Rotterdam. In deze functie zet hij zich in voor een divers aantal projecten variërend van gebiedsontwikkelingen, nieuwbouw en het herstel van complexmatige funderingen. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2019 is Deniz betrokken bij de herontwikkeling van Oost – Sidelinge te Overschie. Oost – Sidelinge betreft een wooncomplex met 144 woningen dat kenmerkend is voor de wederopbouwperiode in Rotterdam. De herontwikkeling van het wooncomplex gaat gepaard met een groot aantal ambities, waaronder circulariteit, gezondheid en klimaatadaptief bouwen. Hij zal zijn bijdrage presenteren in samenwerking met Erik Bottema, conceptontwikkelaar circulair bouwen bij Hemubo.

Praktische info
Tijd

Van: 14:30 uur
Tot: 17:00 uur

Locatie

Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB
Rotterdam

Organisator

Gemeente Rotterdam

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands

Rolstoeltoegankelijk

Mede mogelijk gemaakt door

AIR, Architectuur Instituut Rotterdam

Let op!

Dit evenement is al geweest.