vrij
25.06
OOverig

The Growcast | Seizoen 2

De Leefbare Stad
The Growcast | Seizoen 2

Lancering van het tweede seizoen van The Growcast, de podcast van BlueCity Lab, waarin Emma van der Leest en Barbara Vos samen met vijf bio-ontwerpers op onderzoek gaan naar hoe een stad er uit zou zien als deze gebouwd wordt van natuurlijke, lokale grondstoffen.

De komende jaren worden er 18 duizend woningen bijgebouwd in Rotterdam om de stijgende woningnood huisvesting te bieden. Dit levert natuurlijk een enorme kans op om het anders te doen. Nu we overal bijbouwen, is de kans om onze steden fors te vergroenen. Groen en natuurlijke materialen dragen bij aan een fijne leefomgeving en spelen een belangrijke en functionele rol als het gaat om een rijke stedelijke biodiversiteit, verkoeling van de stad en het beperken van geluidsoverlast. Toch zien we groen vaker als bijzaak dan hoofdzaak. Met wereldwijd een dramatisch verlies aan biodiversiteit, toenemende droogte en extreme regenbuien, is ons ecosysteem uit balans. Steden vormen de kern van het probleem. Maar vormen ook de kern van de oplossing.

In dit tweede seizoen van The Growcast gaan we in vijf afleveringen op pad met deze bioniers om te horen welke lokale productieketens er in en rond de stad zullen ontstaan als hun werk een grotere schaal bereikt.

We starten met Marjanne Cuypers, oprichter van BlueBlocks, en duiken in lokale materialen gemaakt van CO2-slurper zeewier. Ze gebruikt bruinwier uit de Noordzee, een soort die ook in ons koudere water graag groeit. Ze vertelt vanuit haar studio in BlueCity Lab wat ze allemaal kan maken van het wier, en hoe onze stad Rotterdam eruit ziet als we veel meer van zeewier gaan maken én kopen. We starten met het huis wat gebouwd gaat worden, mede met deze materialen. Hoe zou het er uit zien als we dit groter trekken?

Ga naar website
Koop tickets

Praktische info
Tijd

Organisator

BlueCity

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands

Rolstoeltoegankelijk

Mede mogelijk gemaakt door

BlueCity, Stimuleringsfonds voor de Kunsten, Gemeente Rotterdam, Rotterdam Circulair, AIR

Delen

Voeg toe aan je agenda