vrij
10.06
DDialoog, Lezing

The Hearing – Architecture & Ethics

Kritische pleidooien voor de toekomst
The Hearing – Architecture & Ethics

Dit evenement vindt plaats in het Engels, het publiek mag in het Nederlands reageren.

Archined presenteert een lezing op Het Podium op het dak van het Nieuwe Instituut in samenwerking met Theo Deutinger en Christopher Clarkson van The Department: The Hearing – Architecture & Ethics. Kritische pleidooien voor de toekomst.

Architectuur en ethiek

Ruimtelijk ontwerpen is intrinsiek een daad met sociaal-maatschappelijke en even zo vaak politieke impact. Wat zijn de gevolgen van bepaalde (ontwerp)keuzes voor de samenleving, de aarde en het klimaat? Op welke wijze en in welke mate verhoudt de architect zich tot de wereld en geeft zij/hij hier rekenschap van?

The Department heeft met het Ministerie van Ethiek de administratieve basis gelegd voor een veelomvattende ambtelijke checklist waarmee ontwerpers langs de ethische meetlat kunnen worden gelegd. Voldoet u aan de ethische standaarden van dit moment, of moet u geschrapt worden uit het architectenregister? De sprekers nemen de checklist als uitgangspunt voor advies en kritiek aan het ministerie en, zoals een goed debat betaamt, is er mogelijkheid tot interruptie vanuit het publiek.

Sprekers

+ Theo Deutinger architect, schrijver en ontwerper van socioculturele studies bij The Department. Hij is deze avond de staatssecretaris van het Ministerie van Ethiek.

+ Nyasha Harper-Michon, Archtivist, Architect, Business Developer, Educator, Speaker, Writer.

+ Mark Minkjan, stadsgeograaf, redacteur bij Failed Architecture en winnaar van de Geert Bekaert prijs voor architectuurkritiek. Hij organiseert momenteel vanuit de Rotterdamse Academie van Bouwkunst gesprekken over de werkcultuur bij ontwerpbureaus en in het ontwerponderwijs.

+ Sanne Nouws, regisseur en artistiek leider van (jeugd)theatergezelschap House of Nouws is ervaringsdeskundige op het gebied van ambtelijke checklists en beoordelingssystemen rondom ethiek in de theaterkunst.

+ Bianca Seekles, directievoorzitter van ERA Contour, ontwikkelaar en bouwer van binnenstedelijk projecten waar ze samen met partners en bewoners met hoofd en hart aan sterke en duurzame buurten werkt.

+ Gus Tielens, partner en oprichtster van KorthTielens architecten. Recentelijk ontvingen zij voor hun project Spaarndammerhart in Amsterdam de Zuiderkerkprijs voor het beste woongebouw in Amsterdam, en de Abe Bonnema-prijs, een prijs die de kwaliteit van de architectuur in Nederland wil stimuleren.

+ Thijs de Zeeuw, landschapsarchitect en natuuroptimist. Hij ontwerpt vanuit de ecologie van de plek voor zowel mensen als dieren. Hij ontwierp onder meer het olifantenverblijf in ARTIS en werkt momenteel aan de dierentuin van de toekomst.

+ Moderator: JaapJan Berg

Praktische info

Dit evenement vindt plaats op roze Podium op het dak van Het Nieuwe Instituut, in het Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22. Haal je tickets via de ticketlink en meld je bij aankomst bij de roze RA Maand informatiebalie bij de hoofdingang van Het Nieuwe Instituut. Bezoekers aan een architectuurprogramma hebben automatisch toegang tot Het Podium. Een tijdslot reserveren is dan niet nodig.

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Van: 17:30 uur
Tot: 19:30 uur

Locatie

Festivalhart (Het Nieuwe Instituut)
Museumpark 25
3015 CB
Rotterdam

Organisator

Archined

Toegang

€5

Voertaal

Engels

Rolstoeltoegankelijk

Let op!

Dit evenement is al geweest.