din
15.06.2021
DDialoog, Lezing

Undercurrent: Wat is wonen?

Undercurrent: Wat is wonen?

In zijn befaamde lezing ‘Bauen Wohnen Denken’ in 1951 – evenals een periode van koortsachtige bouwactiviteit – zei filosoof Martin Heidegger dat men geheel uit het oog verloren is, wat ‘wonen’ eigenlijk inhoudt. Voordat we bouwen, zouden we eerst na moeten denken wat ‘wonen’ is.

Dat is verrassend actueel. Ook nu gaat het vooral om bouwen, bouwen, bouwen! Sterker dan ervoor ervaren we tijdens de COVID-pandemie hoe belangrijk onze woningen voor ons zijn. Wat zijn woonvragen anno 2021? Welke plattegronden passen bij het huidige samen wonen? En hoe zit het met hun toekomstbestendigheid?

Naar aanleiding van het verschijnen van Andrea Prins’ boek ‘Wonen. De fascinerende gelaagdheid van een alledaagse bezigheid’ organiseerde AIR een gesprek met de auteur en vier gasten, allen door hun werk diep verbonden met het fenomeen ‘wonen’: architect Lyongo Juliana, architectuurhistoricus Sanne van Drenth, filosoof Pieter Hoexum en kunstenaar Marie-Claire Gellings. Geleid door Bart Cosijn.

Kijk terug

Undercurrent

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2021 organiseert AIR wekelijks een gesprek onder het thema undercurrent. Binnen dit thema onderzoeken we hoe onder- en bovenstromen van de stad zich tot elkaar verhouden. Daarbij gaat het over innovatie- en verbeeldingskracht, (architectonische) kwaliteit en hoe waardes als duurzaamheid en rechtvaardigheid overeind blijven in een steeds verdichtende stad.

Onderzoek en boekpublicatie werden mogelijk door financiële bijdragen van het Mondriaan Fonds, de Gemeente Rotterdam, de J.E. Jurriaanse Stichting en de Gijselaar-Hintzenfonds.

Beeld: Andrea Prins, Flexibel bruikbare woningen voor veranderende manieren van samenwonen (Seoul, Zuid-Korea)

Praktische info
Tijd

Te volgen vanaf 20.00 uur, in het festivalhart of via de website van RA Maand

Locatie

Organisator

AIR

Livestream

Bekijken

Toegang

Gratis

Let op!

Dit evenement is al geweest.