zat
10.06
LLezing, Tour

TOUR: Bijzonder GeWoon – Wederopbouw

Wederopbouwarchitectuur in Pendrecht
TOUR: Bijzonder GeWoon – Wederopbouw

UrbanGuides kijkt op originele wijze terug op de roemruchte geschiedenis van de Rotterdamse volkshuisvesting op Zuid. Een woonpolitiek waar fel voor gestreden is met bevlogen wethouders, betrokken burgers en geëngageerde architecten. In een drieluik wordt met lezingen en tours teruggeblikt op drie karakteristieke periodes van de sociale woningbouw in de 20ste eeuw.

In ‘Bijzonder GeWoon – Wederopbouw’ blikt historicus Frank Schipper met een korte presentatie in het festivalhart terug op het begin van de eerste uitbreidingswijken ten zuiden van de stad. Aansluitend een begeleide wandeling waarin we ook een stukje met de metro zullen reizen naar Slinge-Pendrecht.

Wederopbouwarchitectuur in Pendrecht
“Een gezellig centrum omkranst door woonkernen”, kopte Het Vrije Volk in januari 1954 over de nieuwe woonwijk Pendrecht. Het bombardement van Rotterdam had zo’n 80.000 mensen dakloos gemaakt. Meer dan de helft van de nieuwbouwwoningen tijdens de wederopbouw kwam terecht in een brede strook ten zuiden van de bestaande arbeiderswijken op Zuid. Pendrecht vormde de eerste schakel in een keten van buitenwijken waar grazende koeien moesten wijken voor “een stedelijke samenleving, zonder architectonische buiginkjes naar het eertijdse, het landelijke”, zoals bijvoorbeeld in tuindorp Vreewijk. In plaats daarvan verscheen een strak opgezette wijk met een afwisseling van standaardportiekflats en rijtjes laagbouwwoningen die de woningnood moesten lenigen.

Praktische info
  • Neem je OV-chipkaart mee om deel te nemen aan deze tour.
  • De tour eindigt in Pendrecht.
Spreker
Frank Schipper

Ga naar Instagram pagina

Praktische info
Tijd

Van: 14:00 uur
Tot: 16:00 uur

Locatie

festivalhart (Maassilo)
Maashaven Zuidzijde 1-2
3081 AE
Rotterdam

Organisator

UrbanGuides

Toegang

10 euro

Voertaal

Nederlands

Mede mogelijk gemaakt door

Woonstad

Let op!

Dit evenement is al geweest.