Over RA Maand

De Rotterdam Architectuur Maand is het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad. De maand is elk jaar in juni en kiest iedere editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het festivalhart. Er is voor iedereen wat te doen, ongeacht kennis of ervaring met architectuur.

Met ruim 100 partners uit het onderwijs, de cultuursector en de ontwerpsector organiseert en faciliteert de RA Maand ruim 125 activiteiten verspreid over meer dan 40 locaties. Ontdek hoe architectuur en stadmaken het dagelijks leven beïnvloedt en verbetert. Bezoek opvallende interventies, rondleidingen, workshops, lezingen, tentoonstellingen, films en festiviteiten. Verken de stad van de toekomst!

Ontstaan

De RA Maand startte in 2016 met het samenbrengen en communiceren van een collectieve festivalkalender. Na drie succesvolle maar relatief bescheiden edities is het concept in 2019 naar een hoger plan getild met een centraal festivalhart in het postkantoor aan de Coolsingel met ruim 50 activiteiten, 70.000 bezoekers en een explosieve groei in het online bereik.

In 2021 bevond het festivalhart zich onder de grond in de parkeergarage aan het Kruisplein, in 2022 gingen we het dak op van het Nieuwe Instituut met het roze Podium. In 2023 hadden we een drijvend festivalhart in de Maashaven op de plek waar straks het Nelson Mandelapark wordt aangelegd.

Bekijk het programma van 2021.
Bekijk het programma van 2022.
Bekijk het programma van 2023.

Vanaf 2021 zetten we in op de ambitie om de RA Maand te ontwikkelen tot een festival van landelijke, en op termijn internationale betekenis. De RA Maand is een initiatief van AIR – Architectuur Instituut Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners.

RA Maand ’24 thema

Het thema van de Rotterdam Architectuur Maand ’24 wordt in maart bekend gemaakt.

Hiernaast een impressie van het drijvende festivalhart uit 2023.