din
21.06
FFilm

In Comparison (Zum Vergleich) – Harun Farocki

2009 - Duitsland - 61 min
In Comparison (Zum Vergleich) – Harun Farocki

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand presenteren AFFR en Goethe Instituut het werk van twee vermaarde Duitse architectuur filmmakers: Heinz Emigholz en Harun Farocki in het auditorium van Het Nieuwe Instituut, Festivalhart van de RA Maand ’22.

In Comparison / Zum Vergleich

Baksteen is het belangrijkste bouwmateriaal voor veel gebouwen over de hele wereld. Waar de stenen vroeger lokaal en handmatig gemaakt werden, is vrijwel het gehele proces nu geautomatiseerd. Wat is er verloren gegaan bij deze ontwikkeling? Met een scherpe blik weet de legendarische filmmaker Harun Farocki de onderliggende systemen van onze maatschappij bloot te leggen. Zonder waardeoordeel, met enkel beeld en geluid maakt hij een vergelijking. Van kleuren, bewegingen en geluiden: het bakken en het bouwen. In Comparison zet de collectieve arbeid in Burkina Faso tegenover de industriële efficiëntie van een Zwitserse fabriek. Wat zegt dit over onze sociale structuren? Waar is onze kennis van het productieproces gebleven? Met oog voor de schoonheid van het materiaal legt Farocki in zijn meesterwerk In Comparison het bouwproces bloot.

De film wordt ingeleid door de Duitse filmmaker en filmprogrammeur Florian Wüst. Hij gaat in op het werk van Harun Farocki (1944-2014) en zijn relevantie voor architectuur en stad.

Over AFFR

Van 5 tot en met 9 oktober 2022 vindt de veertiende editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam plaats in LantarenVenster en Theater Zuidplein. In een wereld die op zijn kop staat, waar de uitdagingen immens zijn en waar nieuwe werkelijkheden over elkaar heen buitelen, focust AFFR op een moment van stilstaan. Of in cinematografische termen: een freeze frame.

Over Goethe-Institut

Het Goethe-Institut is de wereldwijd actieve culturele instelling van de Duitse Bondsrepubliek. Wij bevorderen de kennis van de Duitse taal in het buitenland en de internationale culturele samenwerking. Het Goethe-Institut in Rotterdam wordt een ruimte van onderzoek: We stellen ons huis open voor initiatieven die met artistieke of journalistieke middelen onderzoeken, zoeken, ontdekken en blootleggen. Lokale en internationale makers worden uitgenodigd om met ons te werken en te presenteren. Kom en ontdek onze eerste bevindingen – over verschillende onderzoeksthema’s zoals de sociale rol van daken, sound politics en verborgen landschappen. Meer info op onze website: Themahuis – Rotterdam – Goethe-Institut Niederlande

Praktische info

Dit evenement vindt plaats in het Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22, Het Nieuwe Instituut. Reserveer je tickets via de ticketlink en meld je bij aankomst bij de RA Maand informatiebalie. Bezoekers aan een architectuurprogramma hebben aansluitend toegang tot Het Podium, een los tijdslot reserveren hiervoor is niet nodig.

Let op: Deze film is Duitstalig met Engelse ondertiteling.

Spreker
Florian Wüst
Florian Wüst
Florian Wüst is filmcurator en uitgever, gevestigd in Berlijn; hij heeft filmprogramma's samengesteld voor internationale kunstinstellingen, bioscopen en festivals. Tot zijn meest recente projecten behoren onder meer twee tentoonstellingen in het Centro Internacional de Cultura Contemporánea Tabakalera in San Sebastián: Zin Ex. From Abstraction to Algorithm (2020) en Zin Ex. Body and Architecture (2021). Hij is medeoprichter van de Berlin Journals-On the History and Present State of the City, een reeks publicaties over de sociale, culturele en economische veranderingen in zowel Berlijn als andere steden.

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Van: 20:00 uur
Tot: 21:01 uur

Locatie

Festivalhart (Het Nieuwe Instituut)
Museumpark 25
3015 CB
Rotterdam

Toegang

€7,50 (inclusief drankje)

Voertaal

Duits gesproken - Engels ondertiteld

Rolstoeltoegankelijk

Mede mogelijk gemaakt door

Goethe Instituut Rotterdam

Let op!

Dit evenement is al geweest.