woe
08.06
LLezing

Ontwerpend Ontwikkelen

De vervanging van maatschappelijk vastgoed als aanjager voor brede waardecreatie
Ontwerpend Ontwikkelen

Het maatschappelijk vastgoed van de gemeente Rotterdam is vooral gebouwd in de wederopbouwperiode tot aan de oliecrisis en toe aan vernieuwing. Doel van de vernieuwing is om maximaal bij te dragen aan de economische maatschappelijke kracht van de stad. Economische meerwaarde door de bijdrage aan de kenniseconomie en attractiviteit van de stad. Maatschappelijk meerwaarde door bij te dragen aan de kansengelijkheid in welzijn en onderwijsvoorzieningen. Om dit te realiseren zijn de afgelopen jaren concrete investeringsplannen voor de komende 10 jaar (ca. 20% van de voorraad wordt vervangen) vastgesteld voor € 1,4 miljard.

De gemeente Rotterdam heeft in samenwerking met de Veldacademie en AIR/Van der Leeuwkring daarom het traject ‘Ontwerpend Ontwikkelen’ geïnitieerd. Samen met ontwerp- en architectenbureaus en stakeholders uit markt/maatschappij/overheid aan de slag gegaan met vijf actuele, integrale maatschappelijk vastgoedopgaven. Het doel is een andere manier van vastgoed ontwikkelen, meer samenwerken voordat de opgave is gedefinieerd. Door onder andere te kijken naar optimaal gebruik van de schaarse ruimte, goed aansluiten bij de wensen van de wijk en een plek bieden aan waardevolle programma’s en lokale initiatieven, die in de groeiende stad onder druk staan.

Programma

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand gaan inspirerende gasten in gesprek gaan over de waarde van ontwerpend onderzoek, over het betrekken van bewoners, buurtinitiatieven en ontwikkelaars in een vroeg stadium. Wat zijn de geleerde lessen van deze vernieuwende manier van het ontwikkelen van maatschappelijk vastgoed? Kom naar de bijeenkomst op Het Podium op 8 juni.

Het programma begint met de opgave om het maatschappelijk vastgoed te vernieuwen en de rol van Ontwerpend Ontwikkelen. Een aantal geleerde lessen uit het Ontwerpend Ontwikkelen wordt gepresenteerd door Ruth Höppner (Veldacademie), Arie Lengkeek (programmamaker, urbanist, curator) en Petra Rutten (AIR/Van der Leeuwkring/ Frame Vastgoed). Om hiermee het gesprek met elkaar aan te gaan onder leiding van Patrick van der Klooster (BPD Studio). Tot slot wordt vooruitgekeken door in te gaan op het vervolg van het Ontwerpend Ontwikkelen.

Praktische informatie

Aanmelden kan via: Aanmeldformulier Ontwerpend Ontwikkelen 8 juni 2022.

Dit programma vindt plaats op roze Podium op het dak van Het Nieuwe Instituut, in het Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22. Reserveer je gratis tickets via de ticketlink hieronder en meld je bij aankomst bij de roze RA Maand informatiebalie bij de hoofdingang van Het Nieuwe Instituut. Bezoekers aan een architectuurprogramma hebben automatisch toegang tot Het Podium. Een apart tijdslot reserveren hiervoor is niet nodig, aanmelden voor het programma wel.

Praktische info
Tijd

Van: 10:00 uur
Tot: 13:00 uur

Locatie

Festivalhart (Het Nieuwe Instituut)
Museumpark 25
3015 CB
Rotterdam

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands

Rolstoeltoegankelijk

Mede mogelijk gemaakt door

Veldacademie, AIR, Van der Leeuwkring en gemeente Rotterdam

Let op!

Dit evenement is al geweest.