18.05 - 30.06
TTentoonstelling

Opbouwdag 2021

Rotterdam een attractie?!
Opbouwdag 2021

Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement. Op 18 mei wordt de (weder)opbouw van de stad gevierd. Op die dag, vier dagen na het bombardement, kreeg stadsarchitect Witteveen de opdracht om een nieuwe stad te ontwerpen. Jarenlang keek Rotterdam op Opbouwdag vooruit, naar de nieuwe stad. Tijdens Opbouwdag kijken we én terug én vooruit naar de stad waarin de wederopbouw zo’n grote rol heeft gespeeld.

Opbouwdag is de prelude van de Rotterdam Architectuur Maand. Dit jaar wordt er aangehaakt op het Eurovisie Songfestival met een speciaal Stadsprogramma: ‘Rotterdam een attractie?!’. Over 80 jaar toerisme met een tentoonstelling in de Laurenskerk en een mediawand performance in Theater Rotterdam. Een overzicht van Rotterdamse pogingen om de stad aantrekkelijk te positioneren, waarin architectuur altijd een belangrijke rol heeft gespeeld.

De (online) Opbouwdaglocatie is de Euromast. Een architectuurwandeling wordt uitgezonden vanaf de mast door de Coolhaven uit. Roterodamum heeft een online café met directeur Souad El Hamdaoui over de toekomst van de Euromast waarna Wim Pijbes (Stichting Droom en Daad) spreekt over de plannen voor Het Park. Paul Groenendijk (publicist) geeft een rondleiding bij de expositie in de Laurenskerk met als afsluiter de film van Rotterdam een attractie?! . Daarna zal vanaf de Euromast een beschouwende Online-Air uitzending plaatsvinden, waarin de Euromast en haar omgeving centraal zal staan.

Ga naar website

Praktische info
Tijd

De tentoonstelling Rotterdam een attractie?! loopt tot zes weken na opening. In verband met COVID19 is de openingsdatum nog niet bekend en zijn er vervangende online-activiteiten georganiseerd.

Livestream

Bekijken

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands

Rolstoeltoegankelijk

Mede mogelijk gemaakt door

Rotterdam een attractie?! en Opbouwdag zijn mede mogelijk gemaakt door Air, Stichting Aan den Slag!, Stichting Elise Mathilde, Stichting Wijngaarden Boot, Jurriaanse Stichting, Rotterdam Festivals, Stadsarchief Rotterdam, Historisch Genootschap Roterodamum, Theater Rotterdam en De Laurenskerk Rotterdam. Rotterdam een attractie?! is onderdeel van het Stadsprogramma Host City Rotterdam, Eurovision Song Contest 2021. Mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam. openuptorotterdam.eu/stadsprogramma

Delen

Voeg toe aan je agenda