05.06 - 10.07.2021
TTentoonstelling

Opbouwdag 2021

Rotterdam een attractie?!
Opbouwdag 2021

Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement. Op 18 mei wordt de (weder)opbouw van de stad gevierd. Op die dag, vier dagen na het bombardement, kreeg stadsarchitect Witteveen de opdracht om een nieuwe stad te ontwerpen. Jarenlang keek Rotterdam op Opbouwdag vooruit, naar de nieuwe stad. Tijdens Opbouwdag kijken we én terug én vooruit naar de stad waarin de wederopbouw zo’n grote rol heeft gespeeld.

Opbouwdag is de prelude van de Rotterdam Architectuur Maand. Dit jaar wordt er aangehaakt op het Eurovisie Songfestival met een speciaal Stadsprogramma: ‘Rotterdam een attractie?!’. Over 80 jaar toerisme met een tentoonstelling in de Laurenskerk en een mediawand performance in Theater Rotterdam. Een overzicht van Rotterdamse pogingen om de stad aantrekkelijk te positioneren, waarin architectuur altijd een belangrijke rol heeft gespeeld.

Het Stadsprogramma ‘Rotterdam een attractie?!’ is open voor publiek! In de Laurenskerk Rotterdam is tot en met 10 juli te zien hoe Rotterdam van een ‘lelijk eendje’ verandert in een trotse Zwaan.

Op Opbouwdag gingen de volgende online activiteiten vanaf de Euromast in première:

  1. Er is een architectuurwandeling vanaf de Euromast door Coolhaven langs wederopbouwparels als De Machinist en het Gemaal. De tour is te bekijken op YouTube.
  2. Roterodamum organiseerde een online café met directeur Souad El Hamdaoui over de toekomst van de Euromast waarna Wim Pijbes (Stichting Droom en Daad) spreekt over de plannen voor Het Park. Paul Groenendijk (publicist en verbonden aan Platform Wederopbouw Rotterdam) geeft een rondleiding bij de expositie in de Laurenskerk met als afsluiter de film van Rotterdam een attractie?! . Kijk dit online-programma via deze link.
  3. Vanaf de Euromast vond ook de talkshow On-Air plaats over welke rol (wederopbouw)architectuur speelt in de identiteit van Rotterdam als toeristenstad? Moderator Bart Cosijn gaat hierover in gesprek met Paul Groenendijk van Platform Wederopbouw Rotterdam, Annemiek Baljon ambassadeur van rijksmonument hotel The Slaak en Ewout Versloot, strategisch adviseur bij het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Een interessante bespiegeling over de identiteit van Rotterdam. Kijk hier de talkshow .

Ga naar website
Ga naar facebook event

Praktische info
Tijd

De tentoonstelling Rotterdam een attractie?! is tot 10 juli 2021 in de Laurenskerk te zien. De overige activiteiten van Opbouwdag zijn online te bekijken.

Livestream

Bekijken

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands

Mede mogelijk gemaakt door

Rotterdam een attractie?! en Opbouwdag zijn mede mogelijk gemaakt door Air, Stichting Aan den Slag!, Stichting Elise Mathilde, Stichting Wijngaarden Boot, Jurriaanse Stichting, Rotterdam Festivals, Stadsarchief Rotterdam, Historisch Genootschap Roterodamum, Theater Rotterdam en De Laurenskerk Rotterdam. Rotterdam een attractie?! is onderdeel van het Stadsprogramma Host City Rotterdam, Eurovision Song Contest 2021. Mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam. openuptorotterdam.eu/stadsprogramma

Let op!

Dit evenement is al geweest.