05.06 - 05.09
TTentoonstelling

Presentatie interieurmaquette

Theo van Doesburg
Presentatie interieurmaquette

De tijdelijke presentatie van een unieke aanwinst voor de Rijkscollectie: een interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg. Het is een ontwerp uit 1926 voor Café-restaurant Aubette, één van de belangrijkste architectuurprojecten van De Stijl.

Het is de enige maquette van Van Doesburg die na zijn overlijden in 1931 bewaard is gebleven. Op het eerste gezicht lijkt het om een één-dimensionaal werk te gaan. Maar de wanden klappen naar buiten open, zoals goed te zien is op een foto van de studio van Van Doesburg. De maquette toont de manier waarop Van Doesburg ruimte benaderde als de synthese van schilderkunst en architectuur.

Het werk wordt in deze presentatie getoond zoals het is aangekocht: ingelijst. Decennialang was het in bezit van een Zwitserse kunsthandel die het als een autonoom beeldend werk, ingelijst aan de wand tentoonstelde. Maar een dergelijke strikt disciplinaire benadering was precies waar Van Doesburg zich tegen verzette: een beeldend werk kon voor hem tegelijk architectuurproject, maquette en autonome kunst zijn.

Met deze verwerving krijgt het werk zijn oorspronkelijke, meerduidige betekenis terug, en wordt het weer onderdeel van het ontwerpproces. Het Nieuwe Instituut heeft al een serie van 32 tekeningen in beheer die het ontstaan van de Cine-dancing documenteren.

In de tentoonstelling

Naast het object zelf wordt een video getoond van Tanja Busking over het werk, met een toelichting van conservator Hetty Berens en restaurator Elizabet Nijhoff Asser. Zodra Het Nieuwe Instituut de deuren weer kan openen van woensdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. De maquette is gratis te bekijken in de foyer, maar reserveer een tijdslot.

Ga naar website
Koop tickets

Praktische info
Tijd

Zodra Het Nieuwe Instituut de deuren weer kan openen van woensdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. De maquette is gratis te bekijken in de foyer.

Locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Rotterdam


Organisator

Het Nieuwe Instituut

Toegang

Gratis te zien in de foyer, reserveer een tijdslot

Voertaal

Nederlands, Engels

Rolstoeltoegankelijk

Delen

Voeg toe aan je agenda