don
03.06
OOnline

Ruimte voor klimaat en energie

Lancering 3e Open Oproep Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp
Ruimte voor klimaat en energie

In 2021 voert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een voucherregeling uit gericht op decentrale overheden en semipublieke organisaties die ontwerpend onderzoek willen inzetten bij de aanpak van complexe maatschappelijke opgaven.

‘Ruimte voor klimaat en energie’ is het thema van de 3e call for projects. In dit rondetafelgesprek verkent het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie binnen dat thema de ruimtelijke vraagstukken die hierbij horen. Een gesprek met experts over hoe we duurzame energie kunnen produceren op de schaal van het gebouw, de wijk, de stad en de regio, maar ook over het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving. Ook wordt er meer verteld over deze nieuwe voucherregeling van het Stimuleringsfonds en hoe hiervoor aan te vragen.

Kijk terug

Sprekers
Maarten Tas
Maarten Tas is coördinator en projectleider van de Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Met deze regeling kunnen overheden en (semi)publieke organisaties een opdracht verlenen aan ontwerpers voor het verkennen van de ruimtelijke opgaven van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI).
Sven Stremke
Sven Stremke is universitair hoofddocent landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit en lector aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op duurzame landschappen, waarbij hij nadrukkelijk aandacht heeft voor de energietransitie. In 2017 initieerde Sven de ‘WUR Energy Alliance. Binnen deze alliantie werken op dit moment 50 onderzoekers/docenten aan het thema energietransitie.
John Jacobs
John Jacobs werkt al jarenlang als strategisch adviseur voor de gemeente Rotterdam, is initiatiefnemer en regisseur van Water Sensitive Rotterdam en vanuit die rol ook betrokken bij Rotterdams Weerwoord. Hij schreef het Waterplan Rotterdam 2 en leverde een grote bijdrage aan de RAS, de Rotterdamse Adaptatie Strategie. Hij houdt zich het liefst bezig met water en klimaat in combinatie met de ontwikkeling van de stad.
Marjolein Pijpers-van Esch
Marjolein Pijpers-van Esch is mede-oprichter en eigenaar van Designlab 2902 en is daarnaast universitair docent aan de TU Delft, waar ze deel uitmaakt van de sectie ‘Environmental Technology and Design’. Haar expertise bevindt zich op het vlak van de duurzame stedenbouw, en dan met name op het gebied van klimaatsensitief ontwerpen op straat-, wijk- en stadsniveau.
Frido van Nieuwamerongen
Frido van Nieuwamerongen is architect en een van de oprichters van Arconiko Architecten. In nauw overleg met gebruikers zoekt zijn bureau naar overtuigende ruimtelijke oplossingen die goed zijn voor de mens en goed voor het milieu. Met het ontwerpend onderzoeksproject Rotterdam Central District verkende hij hoe deze versteende wijk het meest klimaatadaptieve Central District van de wereld kan worden; een gezonde stad waar het onder alle omstandigheden goed toeven is.

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Van: 11:00 uur
Tot: 12:00 uur

Locatie

Online vanuit Festivalhart
Weena 720
3014 DA
Rotterdam

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands

Delen

Voeg toe aan je agenda