05.06
DDialoog, Film, Lezing

STORIES x Galerie de Jaloezie – Epilogue

Reflections on Home
STORIES x Galerie de Jaloezie – Epilogue

Dit evenement vindt plaats in het Engels. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige pagina van dit evenement.

In de film ‘Malintzin 17′ (2022) volgt een vader zijn dochtertje, die de wereld tot haar neemt zoals alleen een vijfjarige dit kan. Het vuilnis wordt opgehaald, drinkwater wordt gebracht en in de kabels langs de straat bouwt een vogeltje een nest. Het zijn de alledaagse details die opvallen, en die centraal staan in de film. In dit programma praten we verder over deze details, en vragen we: welke collectieve herinnering hebben we aan onze jeugd? Welke details blijven bij? En welke details maken tot een intiem thuis? Het programma begint met een gezamenlijke meditatie, vervolgt door de filmvertoning en een open gesprek over het thuis uit onze jeugd.

Nadat de Mexicaanse filmmaker Eugenio Polgovsky plotseling overleed, vond zijn zus Mara beeldmateriaal dat hij maakte terwijl hij samen met zijn jonge dochter naar een stilzittende duif keek. De kleine documentaire die uit dit archiefmateriaal ontstond, gaat net zo goed over die duif als over diegenen die de duif observeerden.

Over Stories

Stories is een initiatief van een groep ontheemde Rotterdammers, ontstaan tijdens de pandemie en de eeuwige lockdowns die daarop volgden. Op basis van literatuur en discussie komen zij samen, delen zij hun ervaringen en komen nader tot zichzelf, elkaar en de stad waarin zij zich vinden. Stories eerste, driedelige serie onderzocht de gelaagdheid van het concept ‘thuis’, bezien vanuit het lichaam, de spullen die we meevoeren en de manier waarop we onze omgeving inrichten.

Over Galerie de Jaloezie

Galerie de Jaloezie is een platform voor audiovisuele kunst opgericht door Gijs van der Meer en Anne Vera Veen. Na hun studies in Visuele Antropologie voelden zij het verlangen om deze gemeenschappelijke interesse voor experimentele film en audiovisuele installaties voort te zetten. Dit doen ze sinds december 2019 door het organiseren van niet-alledaagse filmvertoningen, een jaarlijkse 48-uur film challenge, openluchtbioscoop en meer recentelijk een pop-up galerie voor audiovisuele kunst. We onderzoeken de intersecties tussen beeldende kunst en film en zoeken we een hybride vorm tussen cinema en galerie. In al onze activiteiten staat het artistieke experiment en het onderzoeksproces centraal.

Praktische info

Dit evenement vindt plaats in het Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22, Het Nieuwe Instituut. Haal je tickets via de ticketlink en meld je bij aankomst bij de RA Maand informatiebalie.

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Van: 14:00 uur
Tot: 16:00 uur

Locatie

Festivalhart (Het Nieuwe Instituut)
Museumpark 25
3015 CB
Rotterdam

Organisator

Galerie de Jaloezie

Toegang

Gratis toegang, aanmelden via ticketlink

Voertaal

English

Rolstoeltoegankelijk

Mede mogelijk gemaakt door

Rotterdam Architectuur Maand

Let op!

Dit evenement is al geweest.