vrij
16.06.2023
Workshop, Lezing

Symposium Vrouwen in Architectuur

De publicatie Vrouwen in architectuur geeft ruimte aan onderbelichte stemmen in de architectuur. De verschijning van dit eerste boek uit een reeks van titels waarmee nai010uitgevers de architectuurgeschiedenis poogt inclusiever te maken, wordt gevierd met een groots symposium.

De publicatie Vrouwen in architectuur zet aan tot een nieuwe manier van kijken, onderzoeken en bespreken. Tijdens het symposium gaan we deze nieuwe manier van kijken toepassen via lezingen, panelgesprekken en interactieve gespreksessies met het publiek.

Over het symposium

Catja Edens verzorgt de introducerende lezing. Ze gaat dieper in op het wegschrijven en vergeten van vrouwen in de geschiedenis door auteurschap en hoe die hiaten doorwerken tot op de dag van vandaag. Daarna volgt een panelgesprek met onder andere Indira van ’t Klooster, Lidewij Tummers en María Novas Ferradás over de historische context waarin vrouwelijke architecten opereerden, welke uitdagingen daarmee gepaard gingen en hoe bepaalde moeilijkheden vandaag nog steeds voelbaar zijn. In een tweede panelgesprek worden hedendaagse kwesties voor een meerstemmige architectuursector uitgediept met Setareh Noorani, Lara Schijver, Saskia van Stein en Jolijn Valk. Na de panels wordt het publiek uitgenodigd om kennis, eigen ervaringen en suggesties voor een meer diverse architectuursector met elkaar te delen en op die manier een inhoudelijke aanzet te leveren voor een volgende publicatie.

Programma
 • 13:00-13:30 Inloop
 • 13:30-15:15  Introductie Catja Edens onder moderatie van Gabriella Adèr
  Panelgesprek met Indira van ’t Klooster, Lidewij Tummers, María Novas Ferradás
  Panelgesprek met Setareh Noorani, Lara Schrijver, Saskia van Stein en Jolijn Valk
 • 15:15-15:45 Pauze
 • 15:45-17:00 Break-out’s o.l.v. een tafelvoorzitter
 • 17:00-17:30 Afsluiting
 • 17:30-18:30 Borrel
Praktische info
 • Bezoek je dit programma, dan is het niet nodig om een apart entreeticket voor het festivalhart te kopen. Een ticket voor dit programma geeft al toegang tot het drijvende festivalhart.
 • Meld je bij de welkomstbalie van de Rotterdam Architectuur Maand op het pleintje voor de Maassilo. Laat hier je ticket scannen. Je ontvangt een bandje waarmee je toegang krijgt tot het programma in het drijvende festivalhart. Kom je 30 minuten vóór aanvang van het programma, dan kun je ook nog de route door het festivalhart lopen.
 • LET OP! Ga niet direct naar de drijvende bakken, zonder (programma)bandje krijg je geen toegang.

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Van: 13:30 uur
Tot: 17:30 uur

Locatie

festivalhart (Maassilo)
Maashaven Zuidzijde 1-2
3081 AE
Rotterdam

Toegang

€15,-

Voertaal

Nederlands

Mede mogelijk gemaakt door

AIR, Nieuwe Instituut, Arcam, Stimuleringsfonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Hendrik Mullerfonds, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Abe Bonnema Stichting

Let op!

Dit evenement is al geweest.