vrij
04.06
OOnline

TOP^ coproductie AIR en Rotterdamse Dakendagen

De gelaagde stad
TOP^ coproductie AIR en Rotterdamse Dakendagen

De TOP^ is een summit over de ontwikkeling van de gelaagde stad, een coproductie van AIR en de Rotterdamse Dakendagen. Het programma maakt deel uit van de Kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen en onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand. Steden zullen blijven groeien, terwijl de ruimte schaars is. Hoe organiseren, ontwerpen en gebruiken we de beperkte ruimte op een kwalitatieve, duurzame en inclusieve manier? Welke innovaties zijn nodig – van dak tot maaiveld – om het potentieel te benutten?

In maart en april vond een serie van vier online expertmeetings plaats om dit brede onderwerp te verkennen. Tijdens de TOP^ bouwen we hierop door. Samen met internationale peers zullen we kennis uitwisselen en werken aan een manifest: een call-to-action en een reeks strategische instrumenten en principes om samen te werken aan de gelaagde stad. Winy Maas opent de TOP^ met zijn visie op dit onderwerp. In een parallelle serie van vier dialogen en acht presentaties zullen vooraanstaande nationale en internationale gasten op deze visie reflecteren, erop doordenken en verder aanvullen, resulterend in het TOP^ manifest.

Opening

Host Sophie Stravens trapt af met openingsgasten Barbara Luns (AIR Rotterdam) en Léon van Geest (Rotterdamse Dakendagen). Daarna volgt het openingsmanifest door Winy Maas (MVRDV) met zijn visie op verdichting van de stad; de voorzet voor het manifest. De ruimte in steden lijkt schaars. Maar de lucht erboven niet. Wat is er nodig om deze ‘nieuwe’ ruimte in de stad beter te benutten? Tijdens de dialogen en presentaties zullen Rotterdamse professionele en internationale collega’s op deze visie reflecteren, erop doordenken en aanvullen.

Internationale dialogen

Vanuit de studio in het festivalhart van Rotterdam Architectuur Maand vinden de internationale dialogen plaats. Mattijs van Ruijven (hoofd Stedenbouw, gemeente Rotterdam) en Tobias Goevert (directeur Regionale & Stedelijke Ontwikkeling, gemeente Hamburg) verkennen en definiëren de verdichtingsopgave van de stad. Welke zijn de stedenbouwkundige strategieën passen ze toe? Welke stedenbouwkundige instrumenten gebruiken ze? Wat zijn de mogelijkheden om dakoppervlakken te activeren of te bouwen? Wat kunnen de steden van elkaar leren?

Hoe transformeer je een voormalige spoorlijn midden in de stad tot een aantrekkelijk park voor alle inwoners? Dirk van Peijpe, ontwerper van het Rotterdamse Hofbogenpark, gaat in gesprek met Robert Hammond, medeoprichter en directeur van Friends of the High Line (New York City). Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen het Hofbogenpark in Rotterdam en het beroemde High Line Park in New York City? Hoe ga je om met eigenaarschap en hoe betrek je buurtbewoners bij zo’n ontwikkeling, midden in de stad? Zowel successen als risico’s komen aan bod.

Ruimte in stadscentra is schaars, maar de lucht erboven niet. Kunnen we win-win-kansen vinden voor het bouwen in de hoogte in ruil voor betere ontwikkelingen op publieke schaal? Erwin Heurkens (TU Delft) en de in New York gevestigde architect en stedenbouwkundige Stefan Al gaan in op de mogelijkheden en beperkingen van Air Rights als instrument voor de ontwikkeling van Rotterdamse daken.

Eran Chen (ODA) en Winy Maas (MVRDV) zijn beide visionaire architecten die streven naar architectonische vernieuwing, frisse typologieën en ruimtelijke vernieuwingen. Eran Chen schreef onlangs “Unboxing NY” over de manier waarop New York City de afgelopen 10 jaar in verschillende lagen is opgebouwd. Winy Maas publiceerde met MVRDV “dakencatalogus” over hoe je het daklandschap beter kunt benutten. Ze gaan in gesprek over hun visie op het bouwen aan een intelligente, inclusieve en duurzame gelaagde stad.

Naast dialogen worden er ook presentaties aangekondigd, vanaf een dak in het Rotterdamse centrum. Al met al een compleet programma toegewijd aan de gelaagde stad!
Spreker
Winy Maas

Ga naar website
Koop tickets

Praktische info
Tijd

Van: 14:00 uur
Tot: 16:30 uur

Organisator

AIR

Voertaal

Engels

Rolstoeltoegankelijk

Mede mogelijk gemaakt door

AIR en Rotterdamse Dakendagen

Delen

Voeg toe aan je agenda