zat
08.06
Film

Tuinbioscoop

een bijzondere filmavond met een selectie korte films

Ook dit jaar organiseert AIR een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart. Met drie korte films passend bij het thema ‘Tuin van de Stad’, Q&A’s met de makers en een afsluitende borrel. Als intermezzo tijdens de filmvertoningen zullen er verschillende artiesten, vanuit Cult North, doormiddel van spoken word en zang hun artistieke aanvulling op de films met het publiek delen.

De films die worden getoond zijn: ‘Shed Stories’ (Studio ACTE & Roel van Tour), ‘Het verdwenen Land van Hoboken’ (Perry Boomsluiter & Eelco Romeijn) en ‘Trees of Rotterdam’ (Alice Ladenburg & Ollie Palmer).

Shed Stories

Studio ACTE & Roel van Tour

De film documenteert de rol van tuinhuisjes bij de vormgeving van het lokale Nederlandse stadslandschap door drie projecten van het Rotterdamse architectenbureau Studio ACTE onder de loep te nemen. Deze low-tech bouwwerken zijn ontworpen om tuinbouw en biodiversiteit te bevorderen door gewone achtertuinen te transformeren tot veelzijdige leefruimtes en tegelijkertijd zelfbouw en hergebruik van materialen te stimuleren.

Het verdwenen Land van Hoboken

Perry Boomsluiter & Eelco Romeijn

Zo’n honderd jaar geleden deed de beroemde Rotterdamse redersfamilie Van Hoboken afstand van het flinke areaal land dat zij ten westen van de Rotterdamse binnenstad in bezit had. Met daarop Villa Dijkzigt – het huidige Natuurhistorisch Museum – als de statige woning van de familie.

In die honderd jaar heeft het Land van Hoboken zich ontwikkeld tot hotspot van (inter)nationaal vermaarde medische, onderwijs- en cultuurinstellingen. Een gebied waar het aangenaam wonen, werken en verblijven is, midden in de stad. Deze documentaire neemt je mee in de ontwikkeling van dit gebied, van de 18e eeuw tot nu.

Trees of Rotterdam

Alice Ladenburg & Ollie Palmer

Een betoverende reis door de lucht, straten en bomen van Rotterdam, die het verhaal vertelt van verleden, heden en toekomst van bomen in de stad.

Deze korte film van één doorlopend shot, vastgelegd met behulp van high-tech point cloud scanners, neemt het publiek mee door Rotterdam vanuit een reeks unieke perspectieven. De camera beweegt over, onder en door de stedelijke omgeving, terwijl het verhaal van experts (een architectuurhistoricus, een boomactivist, een natuuronderzoeker en de adviseur bomen van de gemeente) inzichten biedt in hoe het stedelijke en het natuurlijke naast elkaar kunnen bestaan.

Wat kunnen we in deze tijden van ecologische crises leren van de natuur die ons al omringt? Deze film vraagt het publiek om hun eigen relatie met bomen te bevragen: wanneer heb je voor het laatst echt naar een boom gekeken?

Praktische informatie
  • Via onderstaande link kun je een ticket reserveren.
  • Je ticket kun je laten scannen bij de ingang van het Henket-paviljoen.
  • Het Henket-paviljoen bevindt zich in de zuidelijke vleugel van Museum Boijmans Van Beuningen, grenzend aan de Museumtuin. De entree vind je aan de zijkant van het Museum, gelegen aan het Melkkoppad. De entree is te herkennen aan een grote Rotterdam Architectuur Maand luifel.

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Van: 20:00 uur
Tot: 22:00 uur

Locatie

Henket-paviljoen
Ingang via het Melkkoppad
3015CX
Rotterdam

Organisator

AIR

Toegang

5,00

Let op!

Dit evenement is al geweest.