Nieuws

Eerste editie Rotterdam Architectuur Maand smaakt naar meer

Geplaatst op: 06 jul 2016

Heel juni stond Rotterdam in het teken van de eerste Rotterdam Architectuur Maand. Met grote publiekstrekkers in de weekenden, volop lezingen en doorlopende exposities en ruim 30 deelnemende partijen viel er veel te doen voor iedereen die de architectuur van Rotterdam wilde beleven of wilde meepraten over de toekomst van de stad.

Rijk en gevarieerd programma
Met stevige programma’s als de Dag van de Architectuur, de Rotterdamse Dakendagen en ZigZagCity op de kalender én de in april al gestarte IABR–2016 had juni alles in huis voor een geslaagde architectuurmaand. Ook de viering van 50 jaar Academie van Bouwkunst, diverse activiteiten in Het Nieuwe Instituut, Archikidz en de bijzondere tentoonstelling Utopian Dreams bij TENT maakten dat de eerste Rotterdam Architectuur Maand een vliegende start kon maken. Het geheel werd uitgebouwd tot een zeer gevarieerd programma met publiekstrekkers en vele kleinere events die over het algemeen erg goed werden bezocht. Tienduizenden trotseerden de regen om in bouwputten, vanaf de daken of zigzaggend tussen wederopbouwiconen de architectuur van Rotterdam te ontdekken. Deze eerste editie startte zonder thema, maar direct vanaf de energieke openingsavond met sterarchitect Winy Maas beloofde #RAM16 een zoektocht te worden naar de stad van de toekomst.

Publieksbeleving op een hoger niveau
Initiatiefnemers AIR, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners kijken terug op een succesvolle eerste editie. Heleen Hulshof (Rotterdam Festivals): “We hebben ingezet op programmering voor verschillende doelgroepen. Van professionals tot ‘festivalpubliek’. Zo zijn we ook in gesprek gegaan met alle betrokken partners. Wat dat betreft is die samenwerking nog het beste resultaat van deze maand. Die gedeelde passie voor architectuur in combinatie met Rotterdam was goed te voelen en biedt volop mogelijkheden voor de toekomst.” Ook partner AIR kijkt met een goed gevoel terug. Bas van der Pol: “De samenwerking met alle partners geeft ons de mogelijkheid om architectuurbeleving op een hoger plan te brengen. Daarnaast daagt het uit om de opgaven voor de toekomst met elkaar meer centraal te stellen, de verbeeldingskracht te zoeken en het innoverende vermogen van de architectuur aan te spreken. De gedeelde energie die we dit jaar mochten aanboren biedt volop mogelijkheden om daar vervolg aan te geven”. Jannelieke Aalstein (Rotterdam Partners) zag een mooie ontwikkeling: “Architectuur is een van de pijlers waarmee Rotterdam zich zowel nationaal als internationaal op de kaart zet. Door alle activiteiten rondom architectuur – van groot tot klein –  in een maand te bundelen zijn we erin geslaagd om Rotterdam nog nadrukkelijker neer te zetten als bruisende en innovatieve architectuurstad waar voor iedereen wat te beleven valt. We geloven dat door die bundeling mensen een mooie aanleiding hebben om naar Rotterdam te komen en eenmaal hier ook de rest van de stad bezoeken. Daar kunnen we in de toekomst op verder bouwen.”

Aan de Rotterdam Architectuur Maand droegen de volgende programmapartners bij:

Archikidz
Archiprix
Architectuur Film Festival Rotterdam
Arminius
Chabot Museum
Charlois Speciaal
Dag van de Bouw
De Dépendance
De Rotterdamse Dakendagen
De Rotterdam Tours
Draad
Future Flux Festival
IABR-2016: The Next Economy
Het Gele Gebouw
Het Nieuwe Instituut
OMI
Maas Theater/Dans
Museum Rotterdam
NAI010 Uitgevers
Parfum de Boemboem
Rotterdamse Academie van Bouwkunst
Rotterdam Late Night
Rotterdam Viert de Stad!
Spaces Hofplein
Stadsontwikkeling Rotterdam
Stipo
Stoepmakers Oostplein
TALKS about architecture
Theater in context
Urban Guides
ZigZagCity