08.06 - 10.06
DDialoog, Lezing, Overig

Musicographics Workshop 2022

Kunsthal
Musicographics Workshop 2022

Deze workshop wordt gegeven in het Engels.

Musicographics (2018) is een interdisciplinair project dat ontwerpers, architecten en muzikanten samenbrengt. Het was te zien op gerenommeerde evenementen zoals: Biënnale van Venetië (2018), 4e Istanbul Design Biënnale (2018), Rotterdam Architecture Month (2019), Het Nieuwe Instituut “Neuhaus” (2019).

Geïnspireerd door de methoden van Wassily Kandinsky bij Bauhaus Dessau, gebruikt het project “Musicographics” architecturale ontwerpconcepten om grafische partituren en muziekcomposities te creëren. Deze architecturale concepten kunnen worden afgeleid uit cultureel erfgoed, openbare ruimtes, structurele details of ontwerpbewegingen zoals De Stijl, Bauhaus. Sinds 2018 worden de methoden van Musicographics gegeven in workshops in HKU, Utrechts Conservatorium, Yildiz Technical University Architecture afdeling, CODARTS, Rotterdam. Deze workshops behandelden onderwerpen als het leren van ontwerpstudenten muziek componeren, het analyseren van ontwerpconcepten voor muziekstudenten en het werken tussen verschillende media zoals performance, compositie, industrieel ontwerp of stedenbouw.

Sinds 2020-21 wordt eigen ontwikkelde grafische notatiesoftware gebruikt in de voorstellingen, bekijk het hier.

De workshop

Als onderdeel van de Rotterdamse Architectuur Maand kun je meedoen aan een 4-daagse workshop Musicographics (3 dagen workshop, 1 dag performance/presentatie) in de Kunsthal, Rotterdam. Tijdens deze workshop ga je samen met architecten, ontwerpers, componisten en uitvoerders muziek componeren en uitvoeren. Je gaat je vooral richten op het ontwerp van het Kunsthalgebouw (door Rem Koolhaas). Om je hierbij te helpen, stellen we je ook onze Musicographics-software ter beschikking, als je die wilt gebruiken.

Dit is een mooie kans om je netwerk over disciplines heen te verbreden. Binnen het Kunsthal Lab krijgen we een comfortabele werkruimte. Onze eindresultaten worden publiekelijk gepresenteerd op zondag 12 juni als onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand.

Praktische info

De data en tijden zijn: 8, 9 en 10 juni tussen 15:00-17:00 in de Kunsthal voor de workshops. Op zaterdag 11 juni om 13:00 uur worden de resultaten gepresenteerd in een voorstelling in de Kunsthal.

Aanmelden voor de workshop kan door een mail te sturen naar alimuratcengiz@gmail.com.

Spreker
Murat Ali Cengiz
Murat Ali Cengiz: De in Rotterdam wonende Murat Ali Cengiz is een freelance architect, componist en pianist. Hij exposeerde met zijn collectief: Automata op de vierde Istanbul Design Biënnale, waarbij hij design als compositietool gebruikte. Momenteel werkt hij aan zijn interdisciplinair audiovisueel project: "Musicographics", exposeren en optreden tijdens het festival "Neuhaus" van het Nieuwe Instituut en de Rotterdam Architectuur Maand.

Hij heeft workshops gegeven aan het HKU Utrechts Conservatorium en de architectuurfaculteit YTU over het combineren van muziek en design. Zijn laatste internationale project "No Musicians' Land" werd uitgevoerd op de Marina Abramovic-tentoonstelling in Istanbul, 2020. Hij trad op als pianist en bandleider door heel Europa in zalen als: Muziekgebouw, Tivoli Vredenburg, Oosterport, Elbjazz, Wonderfeel, Injazz .

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Van: 15:00 uur
Tot: 17:00 uur

Locatie

Kunsthal Rotterdam
Westzeedijk 341
3015 AA
Rotterdam

Organisator

Musicographics

Toegang

Free

Voertaal

Engels

Rolstoeltoegankelijk

Mede mogelijk gemaakt door

Fleur Groenendijk Foundation, Kunsthal.

Let op!

Dit evenement is al geweest.