zat
24.06.2023
Open Bureaudag

Felixx Landscape Architects

Realizing happy environments

Verschillende factoren oefenen grote druk uit op onze leefomgeving: van klimaatverandering tot verlies van biodiversiteit, en van water- en overstromingsproblematiek tot de mobiliteitstransitie. Hoe richt je een plein, nieuwe woonwijk, of zelfs een complete stad zo in dat het beantwoord aan de uitdagingen waar we nu voor staan?

Tijdens de Open Bureaudag opent Felixx zijn deuren om je mee te nemen op een wandeling door het landschap van de toekomst. Hoe kan landschapsarchitectuur bijdragen aan de toekomstbestendige stad?

De hele middag is het kantoor vrij te bezoeken, kun je je laten inspireren door onze projectenprikbordtentoonstelling en zijn Felixx collega’s aanwezig om je prangende landschapsvragen te beantwoorden. Wil je meer weten over bouwen met de natuur, ons onderzoek naar de inrichting van de openbare ruimte, of een beroemde eetbare woonwijk? In drie bondige presentaties vertellen verschillende experts en ontwerpers over onze ontwerpmethode, visie en projecten.

Programma
  • 14:15 – Nature-based Solutions in Landschapsarchitectuur
    De steeds drukker wordende steden worden regelmatig geconfronteerd verwoestende overstromingen, hittegolven en droogte. Nature-Based Solutions (NBS) zijn manieren die – door middel van inzet van de natuur en natuurlijke processen – een oplossing bieden tegen de stijgende uitdagingen van stedelijke veerkracht. Ondanks de groeiende vraag naar deze methode, hebben weinigen kennis van hoe en wanneer te bouwen met de natuur. Als NBS-expert leren wij je graag meer over deze op de natuur gebaseerde ontwerptoepassingen.In 2021 werd de Catalogue of Nature-based Solutions for Urban Resillience gepubliceerd, waarin de verschillende NBS worden uitgelegd, verrijkt met praktijkvoorbeelden en technische begeleiding.
  • 15:15 – Naar een gezonde stad, te voet
    De potentie van lopen is groot. Ook is het de enige manier waarvoor we geen vervoermiddel nodig hebben. Ruimte voor lopen creëert daardoor ruimte in de stad, die kan ingezet worden voor tal van maatschappelijke opgaven. Toch wordt de voetganger vaak vergeten bij de inrichting van onze openbare ruimte. Het college van Rijksadviseurs & Felixx landscape architects & planners onderzochten de mogelijke rol van lopen in de stedelijke omgeving. Dit ontwerpend onderzoek is ontwikkeld in nauwe samenwerking met stadspsycholoog Sander van der Ham – STIPO. Het maakt de voordelen van lopen inzichtelijk en laat zien wat dit betekent voor de inrichting van onze bebouwde omgeving.
  • 16:15 – Eetbare woonwijk Rijnvliet
    Wist je dat je in Rijnvliet van de straat kunt eten? Dat rucola gewoon tussen de tegels groeit? Dat je met de bloemen van de Judasboom en de bladeren van de Lindeboom een heel lekkere salade kunt maken? De Eetbare woonwijk Rijnvliet in Utrecht is een uniek concept in Europa, dat niet alleen eetbaar en inspirerend is voor mensen, maar ook bijdraagt aan een duurzame stedelijke toekomst voor mens, dier en natuur sámen. Hoe richt je een nieuwe wijk zo in dat het beantwoord aan de uitdagingen waar we nu voor staan?

Ga naar Instagram pagina

Praktische info
Tijd

Van: 13:30 uur
Tot: 17:00 uur

Locatie

Felixx Landscape Office
Kratonkade 11
3024 ES
Rotterdam

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands en Engels

Rolstoeltoegankelijk

Let op!

Dit evenement is al geweest.