din
21.06
DDialoog

Wederopbouw en de wooncrisis

Welke lessen kunnen we trekken uit jong erfgoed?
Wederopbouw en de wooncrisis

Tussen nu en 2030 wil Hugo de Jonge 900.000 woningen bijbouwen in Nederland. Dit doet denken aan de jaren na de Tweede Wereldoorlog waarin tussen 1945 en 1960 1,5 miljoen woningen in Nederland werden gerealiseerd. Wat zijn de lessen uit deze periode voor de huidige wooncrisis?

Op 21 juni reflecteren we in een publiek gesprek met ontwikkelaars, beleggers en ontwerpers op acht stellingen die zijn geformuleerd als ‘Lessen uit de wederopbouw’. Deze acht stellingen zijn ook de te zien als onderdeel van de hoofdtentoonstelling van de RA Maand, (T)Huis en omvatten onderwerpen als de rol van de overheid, de kwaliteit van woningen en de innovatie in de bouw.

Foto: RVS-flat, Marlies Lageweg, Platform Wederopbouw Rotterdam

Terugkijken naar de wederopbouwperiode

De druk op de huidige woningbouwmarkt doet inzien dat er in de wederopbouwperiode met veel aandacht voor de eindgebruiker werd ontworpen. Soms in groot contrast met de huidige woningbouw; de tegenwoordig doorgeschoten efficiëntie leidt tot veel kleine diepe appartementen met enkelzijdig daglicht. De noodgedwongen bouwstop in de oorlogsjaren werd gebruikt om stedenbouwkundige visies te maken voor de nieuw te bouwen wijken en om te studeren op de plattegrond en de bouwmethodiek.

Praktische info

Dit evenement vindt plaats in het Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22, in Room 1 in Het Nieuwe Instituut. Reserveer je gratis tickets via de ticketlink onderaan deze pagina en meld je bij aankomst bij de RA Maand informatiebalie. Aansluitend is er gelegenheid om Het Podium te bezoeken, hiervoor hoeft geen apart tijdslot te worden gereserveerd. Het tentoonstellingspaneel is de gehele maand juni te bekijken in de hoofdtentoonstelling (T)Huis.

Moderator

Teun van den Ende leidt de avond en gaat met de gasten in gesprek. Hij laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad. Sanne van Manen van Platform Wederopbouw verzorgt de introductie. 

Sprekers
Ninke Happel
Ninke Happel
Ninke is oprichter en architect bij Happel Cornelisse Verhoeven. Met een uitgesproken belangstelling voor de cultuurhistorische gelaagdheid van steden en gebouwen bevinden de projecten van HCVA zich op het snijvlak van oud en nieuw. Het bureau werkt daarbij vanuit een synthetische benadering waarbij heden en verleden op dezelfde as worden gezet om met regenererende kracht elkaars eigenheid te kunnen versterken. Happel verzorgde op 1 juni de openingslezing van de Rotterdam Architectuur Maand.
Bianca Seekles
Bianca Seekles
Biana is statutair directeur bij ERA Contour. ‘We zijn een compleet woningbedrijf en hebben op alle klantvragen een passende oplossing. Van dagelijks beheer en onderhoud van bestaande woningen, via een individuele gerenoveerde woning in een bestaand stadsblok tot en met de ontwikkeling van complete buurten. Wat wij hebben geleerd is de organisatie zo in te richten dat we snel en flexibel kunnen inspelen op de ontwikkelingen in de markt en de vraag van de klant. En we zijn een stuk slimmer geworden in onze ontwikkel- en bouwprocessen.'
Tomas Schutz
Tomas Schutz
Tomas is manager Vastgoedontwikkeling & Realisatie bij Woonbron. Daarvoor werkte hij onder andere aan het ontwikkelen en implementeren we (proces)verbeteringen op het gebied van Woningrenovatie bij Dura Vermeer. Ook was hij betrokken bij diverse projecten als projectmanager bij Woonstad Rotterdam. Hier realiseerde hij onder andere de renovatie en transformatie van de huurwoningen 'De Nieuwe Margriet', dit project won de Rotterdam Architectuur Prijs (publieksprijs) in 2015.
Wouter Veldhuis
Wouter Veldhuis
Wouter is stedenbouwkundige en architect en partner van MUST, een stedenbouwkundig bureau dat gericht is op de ontwikkeling van een rechtvaardige leefomgeving. Vanuit de vestigingen in Amsterdam en Keulen wordt gewerkt aan stedelijke transformatie, strategieën voor stad en regio, cartografie en onafhankelijk onderzoek. Van 2012 tot 2018 was Wouter Veldhuis hoofd van de masteropleiding Stedenbouw aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.
Paul Groenendijk
Paul Groenendijk
Paul Groenendijk werd in 1957 in Rotterdam geboren en studeerde in 1984 af als architect aan de TU Delft. Sindsdien werkt hij als publicist en onderzoeker.
Naast het samenstellen van architectuurgidsen beheert hij www.architectuurgids.nl, is hij betrokken bij Rotterdam Woont en het Platform Wederopbouw Rotterdam. In 2015 verscheen van zijn hand de architectuurgids Rotterdam Architectuur Stad bij NAi010.

Ga naar website

Praktische info
Tijd

Van: 15:00 uur
Tot: 17:00 uur

Locatie

Festivalhart (Het Nieuwe Instituut)
Museumpark 25
3015 CB
Rotterdam

Toegang

Gratis

Voertaal

Nederlands

Rolstoeltoegankelijk

Mede mogelijk gemaakt door

AIR

Let op!

Dit evenement is al geweest.