01.06 - 30.06.2022
TTentoonstelling

Hoofd­tentoonstelling (T)Huis

Hoofd­tentoonstelling (T)Huis

De wooncrisis is een van de grootste bouwopgaven van dit moment. Vanaf Het Podium, boven op Het Nieuwe Instituut, zien we de stedelijke groei aan ons voorbij trekken. Maar wat zie je niet? Reflecteert dit overweldigende panorama van de stad ons (T)Huis, of speelt dit zich af op de grond, op ooghoogte? (T)Huis is je verbonden voelen met je straat, je buurt, je stad. Een leefomgeving die momenteel onder druk staat. Oplossingen en kansen lijken ver weg, maar komen dichterbij in de tentoonstelling (T)Huis met ruim 40 innovatieve plannen en ontwerpen van architecten, makers, studenten en vernieuwers. Bezoek de tentoonstelling en Het Podium de hele maand juni gratis tijdens de Rotterdam Architectuur Maand in Het Festivalhart, in én op Het Nieuwe Instituut.

Thuisvoelen in een veranderende leefomgeving

Namelok cureerde de RA Maand hoofdtentoonstelling (T)Huis. “Je ziet de skyline vanaf Het Podium, als materiële wereld. Maar wat je niet ziet is het leven in de stad, daarvoor ben je te ver weg.” aldus eigenaar en architect Wiegert Ambagts. De tentoongestelde projecten laten zien dat een thuisgevoel niet alleen in stenen zit, maar een samenspel is met sociale structuren die minstens zo belangrijk zijn voor een goede leefomgeving.

Over Namelok

Namelok is een op onderzoek gebaseerde, reflectieve ontwerppraktijk in Rotterdam. Oprichters Wiegert Ambagts en Kaj van Boheemen werken met het team van multidisciplinaire ontwerpers aan projecten en onderzoeken in de volledige breedte van de architectuurdiscipline. Zij zien het als een van de belangrijkste uitdagingen van hedendaagse architecten om zich (opnieuw) te verhouden tot de wereld waarin, en voor wie, zij ontwerpen. “Het wordt tijd dat architecten zich losmaken van de nostalgische visie van traditionele bouwmeesters en niet langer naar binnen kijken op zoek naar de essentie van architectuur; in plaats daarvan moeten we vooruit en naar buiten kijken, op zoek naar talloze mogelijkheden die andere disciplines en praktijken bieden.” Geïnspireerd door collages, tekeningen, modellen, diagrammen, foto’s, video’s en teksten, creëert Namelok nieuwe verhalen binnen hun ontwerpen. Deze verhalen kunnen letterlijk, associatief en symbolisch van aard zijn; in alle gevallen is onze cruciale vraag welk verhaal wordt verteld, en waarom.

Meer weten over de tentoonstelling en Namelok? Word rondgeleid door Namelok zelf en krijg een uniek kijkje in het ontstaansproces van de tentoonstelling! Kijk hier voor data en tijden.
Of lees het interview met Wiegert Ambagts.

Foto: Aad Hoogendoorn

Praktische info
Tijd

Dinsdag, woensdag: 10:00 - 17:00
Donderdag: 10:00 - 21:00
Vrijdag t/m zondag: 10:00 - 17:00

Locatie

Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB
Rotterdam

Organisator

Garden City Rotterdam

Toegang

Gratis

Rolstoeltoegankelijk

Let op!

Dit evenement is al geweest.