Nieuws

6 x Tours, tentoonstellingen en bijeenkomsten over Wonen en Bouwen

Geplaatst op: 28 mei 2024

Breed geïnteresseerd in de thema’s Wonen en Bouwen? Dan mag je onderstaande tours, tentoonstellingen en bijeenkomsten zeker niet missen. Verken de woongeschiedenis van Rotterdam Zuid, kom naar Rotterdam Convening 2024, duik in de concrete jungle van Little C, krijg een voorproefje op het Merwe-Vierhavengebied in 2030, ontdek de mogelijkheden van bamboe als bouwmateriaal en denk mee over hoe we de wooncrisis op een betaalbare en duurzame manier te lijf kunnen gaan.

Excursie | UrbanExplore: 100 jaar Wooncrisis

Eén miljoen woningen erbij – in het verleden stonden we al vaker voor zo’n opgave: met de introductie van de volkshuisvesting begin 20ste eeuw, na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de stadsvernieuwing in de jaren 70 en 80. Wat kunnen we leren van de aanpak en visie van de bevlogen stedenbouwers, geëngageerde architecten en bovenal van de betrokken bewoners uit het verleden?

Deze excursie start bij de museumwoning in de Kiefhoek: het boegbeeld van goed wonen voor de arbeidersklasse in de jaren 20. De tour gaat verder door Zuid aan de hand van stellingen, afbeeldingen en verhalen over andere grote momenten in de woongeschiedenis om met elkaar ook een gezamenlijk toekomstbeeld te schetsen over wonen in de stad.

Zaterdag 1 juni, 11:00 uur
Zaterdag 15 juni, 11:00 uur
Zaterdag 22 juni, 11:00 uur
Zaterdag 29 juni, 11:00 uur

 

Lezing & wandeling | Rotterdam Convening 2024: Huisvesting en Planning in de Klimaatagenda

De Rotterdam Convening 2024 is een evenement georganiseerd in samenwerking met de International Federation of Housing and Planning (IFHP) en Vereniging Deltametropool (VDM). Deze bijeenkomst is bedoeld om kennisuitwisseling over planning en huisvesting te faciliteren en de internationale samenwerking tussen de twee organisaties te verdiepen. Het uitgebreide programma van Rotterdam Convening 2024 bestaat uit een keynote in het Nieuwe Instituut, een netwerklunch in de Kunsthal, een wandeling en gesprek met experts in de Rijnhaven en een afsluitende borrel.

Vrijdag 7 juni, 11:00-17:00 (gratis toegang)

Tour | Natuurinclusief bouwen: Little C

Little C, een inmiddels beroemd stedelijk ensemble van 15 woon- en werkgebouwen dicht bij de Coolhaven, wordt dagelijks bezocht door ontwerpers en studenten uit de hele wereld. Omdat de architectuur natuurlijk opvallend is, maar ook het toegevoegde groen. Tijdens deze tour duik je in de concrete jungle van Little C, samen met Cor Geluk (van stedenbouwkundig & landschapsontwerpbureau Juurlink & Geluk, dat de buitenruimtes ontwierp) en een echte ‘ranger’ van Nationaal Park Rotterdam. Hoe zien de daktuinen en regenbuffers eruit? Welke ontwerpkeuzes zijn gemaakt? En wat kunnen we hiervan leren?

Vrijdag 14 juni, 10:00 uur (gratis toegang)

Tentoonstelling | ‘Hoe willen wij bouwen M4H 2030’

Het Merwe-Vierhavengebied (M4H) staat aan de vooravond van een transitie naar een levendige woon-werkwijk, waar circulariteit centraal staat. Hoe realiseren we in dit proces een toekomstbestendige leefomgeving die klaar is voor de uitdagingen van morgen?

In de tentoonstelling Hoe willen wij bouwen M4H 2030 neemt het KeileCollectief je mee in deze zoektocht. Het toont inspirerende voorbeelden van nieuwe materialen en bouwmethoden en stelt de vraag hoe de gebouwde omgeving van M4H er in 2030 uit zou kunnen zien. Kan dit al Paris Proof? Wat als we nog verder vooruitkijken, hoe leven we in 2100? En wat is hierbij jouw toekomstbeeld?

Zaterdag 15 juni tot en met zondag 15 september, 12:00-17:00 uur (gratis toegang)

 

Symposium, workshop & lezing | Bouw met Bamboe!

Bamboe als bouwmateriaal? Als het aan de organisatie Bouw met Bamboe! ligt, gaan we dat nog veel vaker zien. Bouw met Bamboe! bestaat uit Summum Engineering, Atelier Nomadic, Walden Studio en Maria Piels Architects, en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Deze organisaties hebben hun krachten gebundeld om bamboe als duurzaam bouwmateriaal uit te lichten met een driedaags evenement dat erop is gericht om Nederlandse architectuurprofessionals en enthousiastelingen te informeren en te betrekken. Zodat kennisdeling wordt bevorderd en de acceptatie van bamboe gestimuleerd, wat weer bijdraagt aan innovatie en duurzaamheid in de bouwsector.

Woensdag 19 juni tot en met vrijdag 21 juni, 09:00-17:00 uur

Lezing en publieke bijeenkomst | Platform Woonopgave: Actieagenda

‘Bouwen, bouwen, bouwen’, horen we tegenwoordig vaak. Maar het resultaat van de afgelopen jaren toont duidelijk dat dit niet de oplossing is. Er komen te weinig nieuwe woningen bij en zelfs ‘betaalbare’ woningen zijn voor veel mensen onbetaalbaar. Platform Woonopgave, een groeiend netwerk van stadmakers, architecten, ontwikkelaars, stedenbouwkundigen, overheden, bouwers, beleidsmakers en anderen, denkt dat een inclusieve, betaalbare, sociale en duurzame volkshuisvesting wél mogelijk is. Tijdens deze publieke bijeenkomst gaan we uitgebreid stilstaan bij de Actieagenda van Platform Woonopgave: een lijst van 10 punten om de wooncrisis op een betaalbare, duurzame, eerlijke en toekomstbestendige manier te lijf te gaan.

Woensdag 19 juni, 19:30-21:30 uur (gratis toegang)

 

Nieuws items 2024