Nieuws

Hoofdtentoonstelling Rotterdam Architectuur Maand: ‘Tuin van de Stad’

Geplaatst op: 17 jun 2024

Aad Hoogendoorn

In de traverse tussen het Erasmus MC en de parkeergarage van het Museumpark ontwierpen Atelier Tomas Dirrix en Chantal Schoenmakers een modulaire tentoonstelling over de groene toekomst van de stad.

In de hoofdtentoonstelling van de Rotterdam Architectuur Maand staat de toekomst van de ‘Tuin van de Stad’ centraal. Architecten, landschapsontwerpers en bewoners laten zien hoe de stad groener, aantrekkelijker en biodiverser kan worden. Je ziet hoe het Hofplein verandert van verkeersplein in een groene oase, kijkt door de ogen van een rat naar de stad en ziet hoe brutalistische bouwwerken door de natuur worden overgenomen. Plannen voor wijktuinen worden afgewisseld met ideeën voor distributieparken. Een caleidoscopisch overzicht van originele plannen voor de toekomst.

Over het ontwerp van de tentoonstelling

Atelier Tomas Dirrix en Chantal Schoenmakers hebbben een ontwerp gemaakt voor de traverse die het Museumpark verbindt met het Erasmus Medisch Centrum en de ondergrondse parkeergarage. Het is een landschap met vier eilanden, ieder over een thema van de tentoonstelling: Stem van het park, Hoe publiek is de publieke ruimte? De gezonde stad van de toekomst en De alledaagse tuin.

Voor het ontwerp is gebruik gemaakt van een modulaire opzet. Elk tentoonstellingsonderdeel is opgebouwd uit een alledaags en (daarna) bruikbaar meubel: een krukje, stoel, bank en tafel. De collage van Yves Brunier/OMA, waarbij een kunstwerk door het Museumpark wordt gedragen, vormt de inspiratiebron. Ook de meubels worden na de Rotterdam Architectuur Maand verspreid door de stad, om opnieuw te worden gebruikt.

Foto: Ossip van Duivenbode
Inhoudelijk werkten mee aan de tentoonstelling:
Stem van het park
Hoe publiek is de publieke ruimte?
De gezonde stad van de toekomst
De alledaagse tuin
Over Atelier Tomas Dirrix en Chantal Schoenmakers

Atelier Tomas Dirrix is een Rotterdamse architectenstudio. Sinds de start staat de culturele en materiële betekenis van het bouwen centraal. Het jonge bureau werkt aan een grote diversiteit aan opgaven, zoals culturele en publieke gebouwen, permanente en tijdelijke interventies. Door bij te dragen aan publicaties en tentoonstellingen zijn de projecten en ideeën onderdeel van een opkomende en internationale dialoog rond architectuur. Voor de scenografie van de Tuin van de Stad is een samenwerking aangegaan met Chantal Schoenmakers vanwege haar betrokkenheid in de maakcultuur van Rotterdam.

De tentoonstelling ‘Tuin van de Stad’ is nog te zien t/m 30 juni.

Nieuws items 2024