Nieuws

Rolstoeltoegankelijke uren in het festivalhart

Geplaatst op: 19 jun 2023

In samenwerking met Rotterdam Onbeperkt biedt de Rotterdam Architectuur Maand rolstoeltoegankelijke uren aan in het festivalhart op zondag 25 juni. Maak je gebruik van een rolstoel, rollator of ben je slecht ter been?  Trapklimmers maken het mogelijk om die dag een deel van het festivalhart te bezoeken.

Over het festivalhart

Het drijvende festivalhart is een tijdelijke interventie die bestaat uit drie drijvende duwbakken in de Maashaven. De bakken zijn met elkaar verbonden door middel van trappen van steigermateriaal. Zo ontstaat er een wandelroute waarmee je de drie bakken kunt bezoeken. De route eindigt met een langgerekte loopbrug van bak 3 naar de uitgang, van waaruit je uitzicht hebt op alle drie de bakken. In totaal tellen deze trappen bijna 300 traptreden, waardoor het festivalhart helaas niet geschikt is voor mensen die slecht ter been of rolstoelafhankelijk zijn. In de ontwerpfase is de mogelijkheid van het gebruik van ramps onderzocht, dit bleek technisch niet haalbaar voor een dergelijke tijdelijke installatie. Om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot het festivalhart, is de organisatie op zoek gegaan naar een een alternatief.

Alternatieve route

Op zondag 25 juni is er toegang tot een alternatieve route door middel van het gebruik van trapklimmers. Je gaat omhoog met de trapklimmer bij de uitgang, hierdoor kom je direct op de loopbrug uit en heb je uitzicht op de drie duwbakken. Je doorkruist de loopbrug in de trapklimmer zelf. Aan het einde van de loopbrug kun je met de trapklimmer omlaag om de buitententoonstelling ‘Natte Stad’ in bak 3 te bekijken. Een vrijwilliger zal je rolstoel of rollator naar bak 3 brengen, waarna je daar op eigen gelegenheid de expo kunt bekijken. Je gaat via dezelfde weg weer terug. Het is noodzakelijk om vooraf een ticket te boeken voor degene die gebruik gaat maken van de trapklimmer, boek je tijdslot hier.

Vrijwilligers zijn aanwezig ter ondersteuning, maar we raden je sterk aan om een of meerdere ondersteuners mee te nemen. Je moet namelijk verplaatst worden van je rolstoel naar de trapklimmer.

Wat kun je verwachten? Bereid je voor:
  • Bekijk hier hoe de trapklimmer werkt en eruit ziet, zo weet je wat je kunt verwachten.
  • De trapklimmers zijn niet geschikt voor mensen met een elektrische rolstoel.
  • We raden je aan om een ondersteuner mee te nemen, aangezien je verplaatst moet worden van de rolstoel naar de trapklimmer en weer terug. Er zijn vrijwilligers aanwezig voor extra ondersteuning.
  • Er mogen gratis 2 ondersteuners mee, extra mensen kunnen zelf een tijdslot boeken via deze link.
  • Het is noodzakelijk om vooraf een specifiek rolstoeltoegang-ticket te reserveren via de ticketlink hieronder voor degene die gebruik gaat maken van de trapklimmer.
  • De trapklimmer geeft toegang tot de loopbrug en bak 3 (buitententoonstelling). Er is geen toegang tot bak 1 (park & eventspace) en bak 2 (urban sports).
  • In de Maassilo is een invalidetoilet beschikbaar.
  • Lees hier alle algemene bezoekersinformatie over het festivalhart.
  • Je boekt een ticket voor een tijdslot, we vragen je om op de gekozen tijd aanwezig te zijn. De meeste bezoekers zijn maximaal een uur kwijt aan hun bezoek. Je mag (als de capaciteit het toelaat) uiteraard korter of langer blijven.
  • Het kan zijn dat je soms even moet wachten als beide trapklimmers in gebruik zijn.

Boek je tijdslot hier of ga naar het evenement voor meer informatie.

 

Het festivalhart. Foto: Ossip van Duivenbode
Nieuws items 2023