Nieuws

Alias 010: Bijnamen van Rotterdamse gebouwen

Geplaatst op: 21 mei 2019

Rotterdammers hebben een lange traditie van het verzinnen van ludieke namen voor hun Manhattan aan de Maas. Ook de gebouwen en kunst in de stad worden zelden bij hun echte naam genoemd, de Rotterdammer zegt waar het op staat. En met succes: beeldbepalende architectuur kennen we soms alleen nog bij de bijnaam zoals De Kuip, De Koopgoot of De Zwaan (ook wel de Harp of Wipkip). Maar weet jij wat de IJstaart is, of de Hef?

Roffa during RA Month

During the RA Month you can visit many striking buildings, with a tour or for an event. Sometimes you can go on it, visit a secret garden, or go underground: at least you will learn more about Rotjeknor and its buildings, including all the nicknames.

About the ‘Whore Walkway’ and ‘Glass Container’

A small selection of the nicknamed buildings that you can visit during #RAM19:

  • De Kapsalonbak – we turn the station building inside out and you can go on its roof!
  • Follow a lecture about high rise buildings in the city center: Gasfabriek alias de Stofzuiger
  • During this tour starting at the Rots van Rem walking past the Fluitketel, you can get a glimpse in the kitchen of  the Koopboog also known as the Groentegrot. The cherry on top will be the Blaakse Bos underneath the Potlood.
  • Enjoy the view on the Hoerenloper nearby the Blokkendoos.
  • This classic is open for public once a year, so do not miss an exclusive visit to the Glasbak!