Alias 010 – de bijnamen van Rotterdamse gebouwen

Rotterdammers hebben een lange traditie van het verzinnen van ludieke namen voor hun Manhattan aan de Maas. Ook de gebouwen en kunst in de stad worden zelden bij hun echte naam genoemd, de Rotterdammer zegt waar het op staat. En met succes: beeldbepalende architectuur kennen we soms alleen nog bij de bijnaam zoals De Kuip, De Koopgoot of De Zwaan (ook wel de Harp of Wipkip). Maar weet jij wat de Ijstaart is, of de Hef?

Roffa tijdens RAM

Tijdens de RAM kun je veel markante gebouwen bezoeken, met een tour of voor een evenement. Soms kun je erop, bezoek de geheime tuin, of ga je ondergronds: je komt in ieder geval meer te weten over Rotjeknor en zijn bebouwing, inclusief bijnamen.

Over de Hoerenloper naar de Glasbak

Een kleine greep van de gebouwen met bijnaam die je tijdens #RAM19 kunt bezoeken:

  • De Kapsalonbak – we keren het stationsgebouw binnenstebuiten, en je kan het dak op!
  • Volg een lezing over Hoogbouw in het centrum in de Gasfabriek alias de Stofzuiger
  • Tijdens deze tour die start bij de Rots van Rem loop je langs de Fluitketel, krijg je een kijkje in de keuken van de Koopboog alias de Groentegrot. En als kers op de taart verdwaal je in het Blaakse Bos onder het Potlood.
  • Geniet van het uitzicht  op de Hoerenloper vanaf de Blokkendoos.
  • Deze klassieker is maar 1x per jaar geopend voor publiek, dus mis dit exclusieve bezoekje aan de Glasbak niet!
  • Bonbondoos, Lichtekooi van Spangen, Glazen Paleis – de vele bijnamen verraden al hoe bijzonder het is –  ontdek de magie van dit monument.