Nieuws

Rotterdam Rooftop Walk verrijst op de Coolsingel

Geplaatst op: 04 mei 2022

Vanaf donderdag 5 mei verkoopt festivalorganisatie Rotterdamse Dakendagen tickets voor de Rotterdam Rooftop Walk. Met trappen en een spectaculaire luchtbrug op 29,5 meter hoogte, worden de daken van de Bijenkorf en WTC Rotterdam met elkaar verbonden en toegankelijk gemaakt.

Beeld: MVRDV

Eenmaal boven laat Rotterdamse Dakendagen de bezoeker een toekomstbeeld van de stad ervaren. Hierin wordt het ‘daklandschap’ ten volle benut voor groen, kunst, wonen, recreatie, voedselproductie, het opwekken van energie en meer. Alle ontwikkelingen op de Coolsingel zijn live te volgen via een livestream vanaf de Schielandtoren. De wandelroute wordt geopend op 26 mei, Hemelvaartsdag, en is te bezoeken t/m 24 juni. Rotterdam Rooftop Walk is een eenmalig project naast het jaarlijkse Dakendagen-weekend, dat van 3 t/m 5 juni plaatsvindt. Dan zijn, inclusief de Rooftop Walk, 35 daken in de stad te bezoeken. Een bezoek aan de Rooftop Walk kost €3,50, kinderen gaan gratis mee. Kaarten voor beide evenementen kun je kopen via rotterdamsedakendagen.nl en rooftopwalk.nl

Beeld: Frank Hanswijk

Rotterdam Rooftop Walk van 26 mei t/m 24 juni

Het ontwerp van de route is een samenwerking van architectenbureau MVRDV en Rotterdamse Dakendagen, uitgevoerd in steigermateriaal door Dutch Steigers. De wandeling start met een trap op het Beursplein naar het monumentale dak van WTC Rotterdam. De oversteek van de Coolsingel vindt plaats via een 60 meter lange luchtbrug. Slingerend over het dak van de Bijenkorf eindigt de route vervolgens op het dak van de Q-Park naast het warenhuis. Daarna daalt het publiek af in de Aert van Nesstraat, via een steigertrap langs de gevel van het gebouw. Tijdens de route beleeft de bezoeker hoe de ruimte op platte stadsdaken beter benut kan worden. Zo staat er een tiny house inclusief bewoners op het dak, verbeelden kunstenaars een duurzame toekomst voor stedelingen en wordt op nieuwe manieren energie opgewekt, regenwater gebruikt en het dak vergroend. De Rotterdam Rooftop Walk is dagelijks geopend van 10:00 tot 20:00 uur en alleen op reservering van een tijdslot te bezoeken.

Rotterdamse Dakendagen van 3 t/m 5 juni

Van 3 t/m 5 juni vindt het jaarlijkse festival Rotterdamse Dakendagen plaats, met Luchtpark Hofbogen als festivalhart. Dit centrale dak bezoek je gratis voor eten, drinken, livemuziek en festivalsfeer met uitzicht. Zelfstandig het dak op kan door een van de dakenroutes te boeken op 4 en 5 juni: een wandeling of fietstocht van dak naar dak, met kleinschalig programma op de locaties. Bezoekers kunnen ook onder begeleiding van een gids het dak op tijdens een van 11 verschillende dakentours. Theater en muzikale acts maken het programma compleet. Op vrijdag 3 juni vinden de officiële opening van het festival en de International Rooftop Knowledge Day plaats. Gasten uit binnen- en buitenland komen naar Rotterdam of ontmoeten elkaar online voor deze Engelstalige kennisdag over het potentieel van platte daken. Deze samenwerking met Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) vindt plaats op de tijdelijke, knalroze dakopbouw Het Podium: een initiatief van Het Nieuwe Instituut naar ontwerp van MVRDV.

Juni is Rotterdam Architectuur Maand

Rotterdamse Dakendagen is partner van de Rotterdam Architectuur Maand. Het thema Vista Rotterdam staat voor vergezichten op de stad als leefomgeving en voor de rol van ontwerp en ontwerpers binnen grote maatschappelijke opgaven. In juni vinden door heel Rotterdam architectuurevenementen plaats. Het Podium op Het Nieuwe Instituut wordt tijdens deze maand omgedoopt tot ‘Festivalhart van de RA Maand ‘22’. Klik hier voor het actuele programma.