Nieuws

Beluister hier 8 audiofragmenten uit het Museumpark

Geplaatst op: 01 jul 2024

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand ’24 kon je langs de speciale route door het Museumpark op de oranje/gele landmerken QR codes scannen die je een audiofragment lieten horen. Acht Rotterdammers delen in deze fragmenten hun herinneringen aan en verhalen over het Museumpark. Je kunt de audiofragmenten terugluisteren via ons profiel ON AIR by AIR op Spotify. We hebben ze hieronder voor je verzameld!

Iris Hollaender: De containerwoningen in het Museumpark

Dit audioverhaal was te beluisteren voor Huis Sonneveld. Iris Hollaender heeft begin jaren ’80 een paar maanden in het Museumpark gewoond in een zogeheten containerwoning, op de plek waar nu het Nieuwe Instituut is. Ze vertelt hoe heerlijk, groen en gezellig dat was met Museum Boijmans in haar achtertuin.

Beluister hier het fragment.

Sjef Maas: Het park als speelterrein

Dit audioverhaal was te beluisteren bij het Melkkoppad. Sjef Maas is geboren in de jaren ’50 in de buurt van het Museumpark en vertelt hoe hij daar als kind met vriendjes avonturen beleefde. Inmiddels valt het Museumpark onder zijn beheer.

Beluister hier het fragment.

Wout Braber: Tentoonstellingen in Boijmans.

Dit audioverhaal was te beluisteren bij het Henket-paviljoen. Wout Braber behoort door zijn lange staat van dienst tot het interieur van Museum Boijmans Van Beuningen. Hij vertelt over spectaculaire tentoonstellingen, die soms zelfs doorliepen tot in het Museumpark.

Beluister hier het fragment.

Jurjen van Beek: Eerbetoon aan een grote Rotterdammer.

Dit audioverhaal was te beluisteren bij de Populierenlaan. Architect Jurjen van Beek werkt voor de gemeente Rotterdam en is nauw betrokken bij de restauratie van het G.J. de Jongh-monument in het Museumpark. Hij vertelt over de wilde plannen voor een megalomaan monument aan de havenbouwer en stadsontwikkelaar van Rotterdam in de periode van 1879 tot 1910.

Beluister hier het fragment.

Piet Gamelkoorn: Cruisen in het Museumpark

Dit audioverhaal was te beluisteren op de hoek van de Rozentuin. Piet Gamelkoorn liep in de jaren ’80 regelmatig ’s nachts door het Museumpark, wat op dat tijdstip een geliefd cruisinggebied was. Midden in de stad maar toch lekker rustig en in de natuur. Lukte het om een leuke jongen te scoren?

Beluister hier het fragment.

André de Baerdemaeker: Fladderen in het Museumpark

Dit audioverhaal was te beluisteren bij Natuurhistorisch Museum/Kunsthal. Ecoloog André de Baerdemaeker werkt voor Bureau Stadsnatuur dat kantoor houdt in het Museumpark. Hij vertelt over het ‘aangeharkte’ park waar niet alleen mensen maar ook dieren van genieten.

Beluister hier het fragment.

Edith Stuivenberg: De lichtpuntjes van het Museumpark

Dit audio verhaal was te beluisteren bij de tuin van het Chabot Museum. Edith Stuivenberg heeft van biologie haar hobby gemaakt. Ze vertelt over de bijzondere geschiedenis van de twee kornoeljes in de tuin van het Chabot Museum die kort na de oorlog zijn geplant als lichtpuntjes van de wederopbouw.

Beluister hier het fragment.

Liesbeth van Heel: Het Museumpark als groen medicijn.

Dit audioverhaal was te beluisteren bij de romantische tuin OMI ingang Traverse EMC. Liesbeth van Heel werkt al ruim 30 jaar in het Erasmus MC en was nauw betrokken bij het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis. Mede door haar inspanningen ligt er nu een brug. Ze vertelt over de helende werking van een wandeling door het groen.

Beluister hier het fragment.

De fragmenten zijn gemaakt door Marion Keete en René M. Broeders. Muziek door Joost M. de Jong. In samenwerking met OMI.

Nieuws items 2024