Nieuws

Oproep voor Projecten Museumpark

Geplaatst op: 05 mrt 2024

Foto: Iris van den Broek

De organisatie van de Rotterdam Architectuur Maand (RA Maand) nodigt ontwerpers, ontwerpopleidingen en overige partijen die zich betrokken voelen bij de ontwikkeling van het ruimtelijk domein van harte uit om projecten in te zenden voor de tentoonstelling in het festivalhart van de RA Maand ‘24. De tentoonstelling is hele maand juni te zien in het Museumpark. Projecten kunnen ingediend worden tot en met vrijdag 29 maart 2024.

De Rotterdam Architectuur Maand is uitgegroeid tot het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad. Samen met de ontwerpsector, het onderwijs, het bedrijfsleven en vele initiatiefnemers wordt ieder jaar in juni de innovatiekracht en kwaliteit van architectuur gevierd. Met ruim 100 partners uit het onderwijs, de cultuursector en de ontwerpsector organiseert en faciliteert de RA Maand ruim 125 activiteiten verspreid over meer dan 40 locaties.

Het Museumpark is dit jaar het centrale festivalhart en dé plek waar publiek, professionals, onderwijs- en cultuurinstellingen elkaar ontmoeten en kennis kunnen uitwisselen. Met opvallende interventies, een tentoonstelling, films, workshops, lezingen, tours en nog veel meer is er voor iedereen wat te doen, ongeacht kennis of ervaring met architectuur.

Van een privé landgoed tot culturele hotspot

Het Land van Hoboken waar het Museumpark onderdeel van is, is een voormalig landgoed van de gelijknamige redersfamilie dat zich uitstrekte van de Nieuwe Binnenweg tot de Westzeedijk, van de Westersingel tot de Coolhaven. In 2024 is het precies honderd jaar geleden dat dit gebied ook toegankelijk werd voor de Rotterdammer. Het gebied heeft zich in honderd jaar ontwikkeld van een privé landgoed tot een culturele hotspot in de stad. Het trekt verschillende bezoekers, van daklozen tot internationaal cultuurpubliek, van jonge skaters tot young professionals. De continue ontwikkeling van het gebied laat uiteenlopende opvattingen zien over de betekenis van groen, cultuur en recreatie voor de stad.

Route door het Museumpark

Tijdens de RA Maand worden de diverse instellingen, plekken en verhalen met elkaar verbonden via een alternatieve route door het gebied. De wandeling leidt de bezoekers via een buitententoonstelling door de tijdlagen van het huidige Museumpark, waar met – ruimtelijke, programmatische, locatiespecifieke – interventies van hedendaagse ontwerpers nieuwe invalshoeken aan worden toegevoegd.

Projecten voor hoofdthema Tuin van de Stad

Met deze Oproep voor Projecten wordt de ontwerpsector uitgenodigd projecten aan te dragen die op innovatieve wijze reageren op ten minste één van de vier verschillende thema’s die vallen onder het hoofdthema ‘Tuin van de Stad’. Heb je een bestaand project, installatie of maquette die aansluit bij het thema? Stuur deze dan uiterlijk 29 maart in via de website van de RA Maand. Lees hier meer over de Oproep voor Projecten en hoe je mee kunt doen.

Dit jaar wordt het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand georganiseerd door OMI en AIR.