Nieuws

Rotterdam Rooftop Walk sluit af met meer dan 200.000 bezoekers

Geplaatst op: 29 jun 2022

Na twee dagen verlenging sloot de Rotterdam Rooftop Walk definitief in het laatste weekend van juni. 204.000 kaartjes werden verkocht voor de route, die 32 dagen lang geopend was. De tijdelijke wandeling, een tentoonstelling over creatief dakgebruik met een 29,5 meter hoge loopbrug over de Coolsingel, is met medewerking van vele partners een ongekend succes geworden. Het doel, om een groot publiek de potentie van stadsdaken voor groen, recreatie, wonen, energie en cultuur te laten ervaren, is voor organisator Rotterdamse Dakendagen meer dan behaald. Op rooftopwalk.nl is de complete tentoonstelling nog terug te kijken. Daar worden alle innovaties uitgelicht die op het dak te zien waren.

Foto: Frank Hanswijk

Frank Hanswijk

Naast het bekende festivalweekend is Rotterdamse Dakendagen van plan om de komende jaren grote, speciale projecten op daken te blijven realiseren. Wel is zeker dat de Rooftop Walk niet in dezelfde vorm terugkomt. Van 1 t/m 4 juni 2023 kan iedereen sowieso weer het dak op, tijdens de Rotterdamse Dakendagen. 

Léon van Geest en Nikki Kamps, directeuren van Rotterdamse Dakendagen en initiatiefnemers van de Rotterdam Rooftop Walk: “De Rooftop Walk heeft al onze verwachtingen overtroffen. Allemaal dankzij de inzet van vele partners die dit met ons aandurfden. En natuurlijk ons team, waaronder meer dan 250 vrijwilligers. We zijn heel gelukkig met de reacties van het publiek. En dat geldt niet alleen voor de Rooftop Walk, maar ook voor het festivalweekend en de International Rooftop Knowledge Day. Om het daklandschap van Rotterdam echt te gaan benutten, willen wij met dit soort projecten blijvend aandacht vestigen op het potentieel van platte daken. Daarmee maken we de stad gezonder, groener, socialer en leuker. En daar hebben we ontzettend veel zin in.”

Hergebruik van materialen en souvenirs van de Walk

De onderdelen van de Rotterdam Rooftop Walk worden vrijwel allemaal hergebruikt. Het grootste gedeelte van het oranje tapijt is gereinigd en door de leverancier ingezet bij andere evenementen. Het oranje staat dan niet meer voor mobiliteit op daken, maar voor het Nederlands elftal. De steigers staan binnenkort weer op een bouwplaats en ook al het groen krijgt een permanente bestemming. Daarnaast zal voor liefhebbers binnenkort een bijzonder souvenir van de Rooftop Walk te koop zijn: een deel van het tapijt wordt verwerkt in handige opstapjes voor in huis. Ontworpen en gemaakt door designbureau Talk of the Town, dat eerder al restmaterialen van iconen als de Hef, de Maastunnel en de Willemsbrug transformeerde tot interieurstukken. 

Frank Hanswijk

Ossip van Duivenbode

Nieuws items 2023