Nieuws

10 weetjes over water & de Natte Stad

Geplaatst op: 11 mei 2023

Foto: Claire Droppert

Het thema van de Rotterdam Architectuur Maand ’23 is Natte Stad. In de gelijknamige buitententoonstelling die je ziet langs de route in het festivalhart, duiken we in de wereld van regentonnen, Afrikaanse watersteden, de wateratlas, zwembadboten, de stem van het water en drijvende boerderijen. We moeten nog even geduld hebben tot het festivalhart en de tentoonstelling openen op 1 juni, daarom zetten we alvast de leukste weetjes over water op een rij.

 

 

 

Foto: Guido Pijper

Wist je dat…

  • er op dit moment evenveel water op aarde is als toen de aarde werd gevormd?
  • een boom 265 liter water per dag verdampt?
  • ongeveer 70% van het aardoppervlak uit water bestaat?
  • je wateroverlast kunt voorkomen door tegels in je tuin weg te halen? Zo kan het water in de bodem wegzakken en grondwater aanvullen. Als je dan ook nog wat groen ervoor terug plant, help je gelijk de vogels, bijen en vlinders!

Wist je dat…

  • ongeveer een kwart van Nederland onder het zeeniveau ligt? Ongeveer 30% van ons land is gevoelig voor overstromingen.
  • er in Rotterdam ongeveer 40.000 mensen in een buitendijks gebied wonen? Dat zijn stukken land die niet beschermd zijn door dijken.
  • het water dat we in Rotterdam drinken uit de Maas wordt gehaald?
  • Rotterdams drinkwater ongeveer 200 tot 800 keer goedkoper is dan drinkwater in een flesje?

Foto: Iris van den Broek

Foto: Gerhard van Roon

Wist je dat…

  • ongeveer 90% van Rotterdam onder zeeniveau ligt? Rotterdam blijft veilig door een slim systeem van dijken, dammen en leven met het water.
  • In 1270 de eerste dam werd gebouwd? In de rivier de Rotte, ter hoogte van waar nu de Hoogstraat en de Binnenrotte zijn. De huizen die op en rondom de dam werden gebouwd, betekenden de start van de stad Rotterdam. Ook heeft Rotterdam haar naam aan deze geschiedenis te danken! Vanaf eind 19e eeuw werd de Rotte gedempt, nu vind je hier wekelijks de grote Binnenrotte / Blaak markt.

3 tips van de redactie

Wil je dieper in dit thema duiken, of het water in Rotterdam op een andere manier ontdekken? De redactie zet drie tips voor activiteiten rondom water in de Rotterdam Architectuur Maand voor je op een rij!

Vanaf 14 mei kun je bezoeken, een tentoonstelling met indrukwekkende drijvende paviljoens van architect Kunlé Adeyemi in de vijvers van het Nieuwe Instituut. Wil je liever zelf het water in Rotterdam ontdekken? In de Rijnhaven kun je tijdens de RA Maand een waterfiets, kajak, kano of supboard huren. Ook muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen, op zaterdag 24 juni kun je aan boord stappen van het Jazzschip, een productie van North Sea Round Town.

Het Jazzschip. Foto: Roel Dijkstra

Waterstad Rotterdam in het Nieuwe Instituut. Beeld: NLÉ

Nieuws items 2024