Nieuws

RAP 2022: breng je stem uit en maak kennis met de gebouwen

Geplaatst op: 18 mei 2022

Welk Rotterdamse gebouw verdient de publieksprijs? De tien kanshebbers voor de jaarlijkse Rotterdam Architectuur Prijs zijn bekend, breng hier je stem uit! Van 6 mei tot en met 6 juni kan iedereen stemmen op de 10 gebouwen uit de juryselectie. Het project met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs uit handen van het stadsbestuur. Ook de beste stemmotivatie ontvangt een prijs en de meest aansprekende inzenders worden uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen. Bekijk hieronder de serie van OPEN Rotterdam waarin je kennismaakt met de 10 geselecteerde projecten.

 

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont al tien jaar de beste gebouwen van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Deze onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR. De uitreiking van de Rotterdam Architectuur vakjuryprijs en publieksprijs vindt plaats tijdens de Rotterdam Architectuur Maand op woensdag 22 juni 2022 in Theater Zuidplein.

Depot Boijmans van Beuningen

Op 6 november 2021 opende het door MVRDV ontworpen Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam zijn deuren. Alles draait om de interactie tussen bezoekers en ruim 151.000 werken die in de verschillende depots worden bewaard.

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke depot ter wereld. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door de geklimatiseerde depots of genieten van het dakbos en restaurant Renilde, beide op 35 meter hoogte. MVRDV won de ontwerpcompetitie in 2013, de bouw startte in 2017.

Lees meer

Floating Office Rotterdam

De Floating Office Rotterdam (FOR) is een uniek drijvend kantoorgebouw. FOR is een voorbeeld in duurzame technologie en circulair bouwen. Het weerspiegelt de missie van haar belangrijkste gebruiker, het Global Center on Adaptation (GCA) en huisvest het hoofdkantoor van dit wereldwijde kenniscentrum dat onderzoek doet naar manieren hoe steden zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het uitzonderlijk klimaatbestendig ontwerp is volledig milieuvriendelijk en herbruikbaar. Daarnaast is het gebouw energie positief, CO2-negatief en als het waterpeil stijgt door klimaatverandering, blijft het drijven.

Lees meer

Malieklos

De Slaghekbuurt in Rotterdam-Zuid heeft 54 ruime appartementen en 32 fijne nieuwe eengezinswoningen met een tuin gekregen. De hoogwaardige sociale huurwoningen zijn zorgvuldig ingepast in het bestaande stedenbouwkundige weefsel en sluiten subtiel aan op de woningen in de buurt. De moderne vertaling van de voor Rotterdam typische open portiek geeft de bewoners een veilige, sfeervolle entree.

Lees meer

The Terraced Tower

Met de grote woningdifferentiatie en 7.000 m2 buitenruimte introduceren we met The Terraced Tower een nieuwe torentypologie in de hoogbouwstad. Het voormalige kantoorgebouw ligt op een prominente plek aan de Maas, en de herontwikkeling levert een belangrijke bijdrage aan de reeds indrukwekkende skyline van Rotterdam. Het gebouw heeft in totaal 340 koop- en huur appartementen. Ondergronds zijn er twee verdiepingen met 212 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor 688 fietsen. Op de begane grond is er plaats voor commerciële voorzieningen en horeca.

Lees meer

Nieuw Hoboken

Nieuw Hoboken is gebouwd in 1974 en presenteert zich als een puur functioneel kantoorgebouw. Exemplarisch voor die tijd en in die zin ook een representant van een grote collectie post-65 architectuur in Rotterdam. Hoe om te gaan met dit post-65 erfgoed is relevant. Het vormt een aanzienlijke opgave de aankomende jaren om deze veelal binnenstedelijke kantoorgebouwen te revitaliseren of te transformeren of zelfs uit te breiden.

Lees meer

Beheercoöperatie W1555

In de Wolphaertstraat, Oud-Charlois heeft een nieuwe vorm van samenwerking een bijzonder project opgeleverd. Bewonersvereniging W1555 heeft samen met Woonstad, circulair architect Superuse en aannemer BIK een grondige transformatie van de vervallen wolphaertstraat 15 t/m 55 gerealiseerd. 46 Sociale huurwoningen en 6 maatschappelijke ateliers werden naar nieuwbouwstaat gebracht met circulaire materialen.

Lees meer

CBS De Sleutel

In de Rotterdamse wijk Bloemhof heeft De Zwarte Hond in opdracht van Woonstad Rotterdam het schoolgebouw ‘CBS De Sleutel’ ontworpen. Het gebouw ligt aan een plein waar zich nog twee andere scholen bevinden. Met de komst van De Sleutel is er een drie-eenheid ontstaan. De Sleutel verbindt de scholen en schept een nieuwe tussenruimte, waarin een ‘kindercampus’ is ontsprongen. Op deze campus wordt het contact tussen de scholen gestimuleerd.

Lees meer

Welschen 2

De getransformeerde flats aan de Patijnstraat in Overschie vormen de eerste stap van de vernieuwing van het complex Welschen 2. Deze vernieuwing zal de komende jaren fasegewijs worden uitgevoerd. De fasering biedt niet alleen oorspronkelijke bewoners de gelegenheid direct naar een gerenoveerde woning in hun buurt te verhuizen. Ze biedt ook de ruimte om tijdens de planontwikkeling te blijven nadenken over de meest rake invulling van het programma.
Deze werkwijze vraagt om een ontwerp met een dragende structuur die alle programmatische variatie kan absorberen en tegelijk resulteert in een samenhangende buurt.

Lees meer

De Groene Kaap

De Groene Kaap is ontworpen binnen de stedenbouwkundige kaders van het gebied ‘de Pols’ op Katendrecht in Rotterdam. In deze stedelijke context, met een prachtige ligging aan de Maashaven, is een ensemble van vier grote solitaire havengebouwen gerealiseerd. De gebouwen bestaan uit basementen met daarop woontorens. De architectuur refereert aan de industriële baksteengebouwen met grootschalige stalen of betonnen rasters in de omgeving. De havengebouwen hebben elk een eigen uitwerking gekregen in rastertype, buitenruimte, en raamcompositie.

Lees meer

Maurits & Jacob

Het 19e eeuwse complex van 14 panden aan de Mauritsstraat en Jacobusstraat kampte met ernstige funderingsproblemen en achterstallig onderhoud. Een grondige aanpak was noodzakelijk.

Door de houten vloeren te voorzien van stalen balken is de overspanning vergroot, en dat maakte de weg vrij om de oorspronkelijke pandsgewijze opbouw met portieken in ere te herstellen. Per bouwlaag zijn 2 kleine zelfstandige studio’s gemaakt, of een 2-kamerwoning. In de kapverdieping komen de zadeldaken weer terug.

Lees meer