Nieuws

Een nieuw leven voor het roze Podium

Geplaatst op: 08 sep 2022

Rotterdam meets Sundhausen! De hele maand juni bevond het Festivalhart van de RA Maand zich op het dak van Het Nieuwe Instituut. Nu Het Podium is afgebroken, delen we graag de nieuwe bestemming van het materiaal met je. We nemen je mee op reis, van Rotterdam naar Sundhausen, van Podium naar meubelstuk en paviljoen!

Het Podium tijdens de RA Maand '22. Foto: Ossip van Duivenbode

De roze podiumdelen worden klaargemaakt voor transport. Foto: Veldacademie

Een van de voorwaarden bij de totstandkoming van Het Podium was dat het materiaal hergebruikt moest kunnen worden. Vrijwel al het materiaal heeft nu een nieuwe bestemming gevonden.

De platen van Het Podium worden hergebruikt tijdens de Summer School Thüringen in Duitsland. Daar wordt door studenten verder onderzocht hoe de onderdelen en materialen ingezet kunnen worden. Ook de ontmoetingspaviljoens in IJsselmonde, die in 2021 en 2022 op het programma stonden van de RA Maand worden aan Summer School Thüringen geschonken. Deze week is al het materiaal aangekomen in Duitsland. Van 17 tot en met 25 september gaan studenten ermee aan de slag.

Dit project valt onder de noemer Design & Build, een internationale samenwerking met diverse instituten en universiteiten waaronder de TU Delft, Bauhaus-Universität Weimar, UC Chile, TU Wien, TU Berlin (CODE), IBA Thüringen, Sto Stiftung, Landengel, AIR en de Veldacademie. Samen organiseren ze onderwijsprojecten waarin studenten samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken. Zo werden meerdere ontmoetingspaviljoens gebouwd door studenten in IJsselmonde tijdens de vorige twee edities van de RA Maand.

Un Boxing paviljoen in IJsselmonde, 2021. TU Delft & Veldacademie. Foto: Fred Ernst

Ontmoetingspaviljoens in IJsselmonde, 2021. TU Delft & Veldacademie. Foto: Fred Ernst

Het roze tapijt van Het Podium krijgt ook een nieuwe bestemming. Ontwerpbureau Talk of the Town transformeert het tapijt tot meubels, net als zij dat met het oranje tapijt van de Rooftop Walk hebben gedaan. Bekijk het op hun website en houd hun socials in de gaten als je een van deze meubels wilt bemachtigen!

De RA Maand posters en geveldoeken krijgen een tweede leven van REDOpapers. Deze Belgische organisatie maakt notitieboeken van dit materiaal. Binnenkort verkrijgbaar op hun website.

Opstapje, gemaakt van het tapijt van Het Podium. Talk of the Town, TTOTT. Foto: Claudia Terreehorst

Meubelstuk, gemaakt van het tapijt van de Rooftop Walk. Talk of the Town, TTOTT. Foto: Claudia Terreehorst

De Veldacademie maakte een korte film over de reis en het hergebruik van Het Podium.

 

Nieuws items 2024