Nieuws

5 x verdiepende rondleidingen, dialogen én een quiz voor de echte architectuurliefhebbers

Geplaatst op: 02 jun 2023

Werk je in het architectuurveld of ben je een echte liefhebber of kenner van architectuur en stedenbouw? Zet dan zeker onderstaande activiteiten tijdens de Rotterdam Architectuur Maand op je lijstje.

Ontdek de Centrale Bibliotheek van de toekomst, test je kennis in de Grote Rotterdam Architectuurquiz, luister naar Kunlé Adeyemi en zijn onderzoek naar de relatie tussen water en steden, praat mee over de toekomst van de Rotterdamse Zuidelijke Tuinsteden en deel jouw suggesties voor een meer diverse architectuursector.

Rondleiding vernieuwing Centrale Bibliotheek

Het huidige gebouw van de Centrale Bibliotheek is na bijna veertig jaar intensief gebruik dringend aan vernieuwing toe. Iconische kenmerken van het gebouw – zoals de gele buizen, glazen waterval en het blauwe magazijn – blijven behouden en worden versterkt. Aan alle kanten van het gebouw komen ingangen, de installaties worden verduurzaamd en bovendien wordt het dak toegankelijk voor publiek. In een rondleiding vertelt architect Albert Takashi Richters, partner bij Powerhouse Company, je alles over de ideeën achter het ontwerp en geeft hij alvast een doorkijk naar hoe de nieuwe bibliotheek er straks gaat uitzien.

 

> Zaterdag 17 juni, 10:15-11:30 uur, 12:45-14:00 uur en 14:45-16:00 uur

De Grote Rotterdam Architectuurquiz

Weet jij alles van Rotterdamse architectuur en stedenbouw? Test je kennis dan in de Grote Rotterdam Architectuurquiz, een uitdagende quiz vol ludieke vragen en bijzondere weetjes over de stad, gebouwen en toekomstplannen. De quiz vindt plaats in het Floating Office van Powerhouse Company in de Rijnhaven, waar je de strijd aangaat met collega’s, architecten, historici en andere Rotterdammers. Quizmaster Ferrie Weeda praat de bijzondere vrijdagmiddagborrel aan elkaar. Je kunt je individueel aanmelden voor de Grote Rotterdam Architectuurquiz of als team.

 

> Vrijdag 2 juni, 17:00-19:00 uur

Een avond met Kunlé Adeyemi

Architect en ontwerper Kunlé Adeyemi doet al tien jaar onderzoek naar de relatie tussen water en steden, de stijgende zeespiegel en woningnood. Hierbij kijkt hij naar Afrikaanse watersteden, waar razendsnelle verstedelijking en een stijgende waterspiegel tot grote uitdagingen én innovatieve oplossingen leiden. Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand vertelt Adeyemi in het Nieuwe Instituut over zijn praktijk, inspiraties, fascinaties en zijn nieuwe publicatie African Water Cities. Aanvullend kun je bij het Nieuwe Instituut de hele maand zijn indrukwekkende drijvende paviljoens bekijken als onderdeel van de tentoonstelling Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi.

 

> Donderdag 22 juni, 19:30-21:00 uur (de tentoonstelling is te zien van 13 mei tot 22 oktober 2023)

Toekomst van de Zuidelijke Tuinsteden

De wijken Pendrecht, Zuidwijk, Lombardijen en Groot-IJsselmonde, maar ook Beverwaard en Vreewijk zijn opgezet volgens de gedachte van de ‘tuinstad’, met relatief veel ruimte en groen. Tijdens deze dialoog duik je in de toekomst van deze Rotterdamse Zuidelijke Tuinsteden. Na een introductie over de intentie van de wijkopzet en de actuele situatie worden tijdens twee panelgesprekken professionals uit het veld bevraagd en kun je zelf ook meepraten. Hoe kunnen we de leefbaarheid en duurzaamheid van deze wijken vergroten? Kan het verdichten van dit soort wijken bijdragen aan het terugdringen van het woningtekort? En wat doet dit met de originele opzet van de wijken?

 

> Woensdag 28 juni, 19:30-21:00 uur

Symposium Vrouwen in Architectuur

Vrouwen in architectuur is een publicatie van nai010 waarmee de uitgever ruimte wil geven aan onderbelichte stemmen in de architectuur. Dit gelijknamige symposium viert de verschijning van deze publicatie. In de introducerende lezing gaat Catja Edens dieper in op het wegschrijven en vergeten van vrouwen in de geschiedenis door auteurschap en hoe die hiaten doorwerken tot op de dag van vandaag. Vervolgens zijn er panelgesprekken met onder andere Indira van ‘t Klooster, Setareh Noorani en Lara Schrijver. Maar ook het publiek wordt niet vergeten; na de panels kun je je eigen kennis, ervaringen en suggesties delen voor een meer diverse architectuursector en op die manier een inhoudelijke aanzet leveren voor een volgende publicatie.

 

> Vrijdag 16 juni, 13:30-17:30 uur

Nieuws items 2023