Nieuws

ZigZagCity: een andere blik op Rotterdam West

Geplaatst op: 07 jun 2018

Van 9 t/m 24 juni staat ZigZagCity op de agenda. Dit architectuurfestival heeft een eigen stempel, dat ze elke keer op een andere stadsdeel drukken. Dit keer is dat Rotterdam-West, met de focus op het Oude Westen en Middelland. We zetten wat hoogtepunten voor je op een rij.

Het eerste en laatste weekend van ZigZagCity worden er allerlei tours georganiseerd. De beste manier om écht de wijk in te duiken en de bewoners en ondernemers uit de wijk te ontmoeten. Hieronder de tours waaruit je kunt kiezen.

1) Tour over R’damse geschiedenis
Kom meer te weten over de Rotterdamse geschiedenis tijdens de tours ’50 jaar Oude Westen’ en ‘Reis door te tijd in Middelland’. Je kunt ook een kijkje achter de schermen nemen tijdens de tours ZigZag Oude WestenZigZag Middelland en Wes Goes West, waarbij architectuur, spoken word, ondernemerschap en eetcultuur afgewisseld worden.

2) Kunstroute
Wil je meer te weten komen over de kunst in de wijken? Tijdens ‘Streetart West’ nemen Lennard de Vlieger en Piet Hein je mee door de wijk rondom West-Kruiskade en vertellen ze je de verhalen achter de schilderingen en sculpturen. Daarnaast organiseert Stichting Poetry International nog een speciale route, waarbij je ontdekt dat architectuur en dichtkunst soms hand in hand gaan.

TIP: Kun je precies die weekenden niet of ben je niet echt een groepsmens? Loop dan op van donderdag t/m zondag op eigen houtje de ZigZagRoute. Wat kun je verwachten? Heel wat!

3) Fabrieken in Middelland
In Middelland werd vroeger textiel midden in de stad gemaakt. Twee van die fabrieken staan er nog. In het ene pand zitten nu allerlei bedrijfjes, een supermarkt en het Wijkpaleis. In het andere pand wordt nu gewerkt aan 25 loftwoningen, ontworpen door Mei architecten. Joshua Thies maakt een geluidskunstwerk dat is geïnspireerd op de geschiedenis van het nu nog lege gebouw. Leg je oor tegen het raam en beleef het zelf.

4) Bijzonder huis
Architectenduo Nina Aalbers en Ferry in ’t Veld ontdekten midden in Rotterdam nog een bouwplot waarop zij een uniek huis hebben gebouwd. Bijzonder is dat ze het circulaire bouwen als leidraad hebben genomen. Het huis is tijdens de ZigZagRoute te bezichtigen. De kunstenaars bouwden bovendien een aparte installatie op de onderste verdieping die je door het raam kunt bekijken.

5) Route langs Straatkijkers
Als je vanaf het Kruisplein tot aan het Marconiplein loopt, kom je door een historisch stuk Rotterdam. Kunstenaar Lieven Poutsma (Observatorium) en architect Bart Lentze (G R I D T) ontwierpen acht ‘Straatkijkers’. Dat zijn houten uitkijkposten die je steeds een andere blik op de straat geven. Straatkijkers is een serie herkenbare kunstwerken die verschillende plekken en straten met elkaar verbindt. Je vindt ze op het Kruisplein, Tiendplein, Middellandplein en de Aleidisstraat.

Even uitpuffen?

In het Wijkpark Oude Westen hebben vijftien internationale studenten van de TU Delft een paviljoen ontworpen, een soort publiek interieur midden in het park. Je kunt elkaar daar ontmoeten en verhalen uitwisselen. Het paviljoen bestaat uit twee delen; een huis en een toren. Inspiratie was de skyline van Rotterdam, waarbij torens opduiken boven puntige daken. Open van donderdag tot zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

Nieuws items 2024