Nieuws

Twee route tips voor de Open Bureaudag 2022

Geplaatst op: 23 jun 2022

Aanstaande zaterdag 25 juni krijg je een kijkje achter de schermen bij ruim twintig Rotterdam architectenbureaus. Drink een mimosa, bekijk de bureaus van binnen (en in virtual reality) of daag de ontwerpers uit met een potje sjoelen terwijl je ze het hemd van het lijf vraagt. We stelden twee routes voor je samen in West en delen onze beste tips voor de Open Bureaudag!

Foto: Fred Ernst

Open Bureaudag 2021. Foto: Fred Ernst

In Rotterdam Architectuurstad zijn veel architecten- en ontwerpbureaus gevestigd. Klein, groot, jong en veelbelovend, opererend in de luwte of als starchitect continu in het nieuws: de variatie is groot. AIR, Architectuur Instituut Rotterdam organiseert de Open Bureaudag voor de tweede keer tijdens de jaarlijkse Rotterdam Architectuur Maand. “We willen zichtbaar maken wat architecten achter de gesloten deuren van hun bureaus aan het doen zijn, waar ze op broeden, maar ook hóe ze te werk gaan.”

De bureaus zijn verspreid over de hele stad. Je kunt je eigen route samenstellen met de informatie op deze pagina. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij stelden twee routes voor je samen langs verrassende, innovatieve bureaus in Rotterdam West.

Route 1 – De Kroon

Begin je dag met een hapje en drankje in de creatieve hub De Kroon (Schiemond 20) bij Studio Architectuur MAKEN. Ze werken met een team van 11 aan projecten die circulair, energetisch slim en natuur- en klimaatadaptief zijn. Om 11:00 start een halfuur durende lezing over hun project ‘Hortus Ludi’, je ontvangt een mimosa cocktail als welkomstdrankje! Na de lezing kun je een kijkje nemen bij MASA & MADMA. Praat met de architecten en bekijk hun studio en projecten! Vanaf 13:00 kun je vervolgens terecht bij Studio for New Realities, ook in de Kroon. Om 13:30, 14:00 en 14:30 licht Jeroen Zuidgeest kort hun werkwijze toe, daarvoor kun je je hier aanmelden. Je kunt ook gewoon vrij rondlopen, de bureaus zijn geopend op de volgende tijden:

10:30 – 13:00 Studio Architectuur Maken
10:30 – 15:00 MASA & MADMA
13:00 – 15:00 Studio for New Realities

 

Studio Architectuur MAKEN

De Nijl Architecten

Route 2 – Lloydkwartier

Wil je liever je handen uit de mouwen steken? Je kunt bovenstaande route ook juist beginnen of eindigen bij OD205 aan de Schiehavenkade 25, op een paar minuten fietsen van De Kroon. Om 11:00 en en 14:00 geven ze een workshop waarin je kennismaakt met de participatiemethode die ze hebben ontwikkeld. De methode ga je toepassen op een praktijkvoorbeeld, het Multiplein tussen Westzeedijk en Schiehaven. Meld je hier aan.

Om de hoek kun je vervolgens binnenlopen bij De Nijl Architecten op de Sint Jobsweg 30. Bekijk maquettes, posters en korte digitale presentaties. Er zijn twee architecten aanwezig om je rond te leiden! Deze twee bureaus zijn open op de volgende tijden:

11:00 – 16:00 OD205
13:00 – 17:30 De Nijl Architecten

Extra programmatips

Wat is er nog meer te doen in de bureaus behalve binnenkijken of een lezing volgen? We zetten de meest bijzondere activiteiten op een rij!

Portfolio advies bij MLA+
Krijg als student of beginnend architect advies van de professionals! Tussen 10:30 – 12:30 en van 13:00 – 15:00.

Workshop ‘The Heritage Cake Smash’ bij WDJA
Hoe kan transformatie helpen het woningtekort en klimaatprobleem op te lossen? Je score wordt gemeten in taartpunten. Hoe hoger je score, hoe meer taart! 13:00 tot 15:00 uur, meld je hier aan.

Workshop in het Keilepand
Doe mee met een workshop van Monica Adams en Nadia Pepels en bezoek gelijk de Archiprix tentoonstelling & M4H: Hoe willen wij wonen? 11:00 tot 16:00 uur.

Rondlopen in virtual reality bij Personal Architecture
Zet een virtual realitybril op en bezoek het virtuele kantoor van P·A! Te bezoeken tussen 13:00 en 16:30. Bonustip: met de kortingscode ‘AIR’ ontvang je een leuke aanbieding bij café Mittwoch.

Sjoelen en tafeltennissen bij Roffaa Architecten
Daag de ontwerpers van Roffaa Architecten uit tijdens een potje sjoelen of tafeltennis in het voormalig postkantoor van Middelland! Bij Roffaa kun je terecht tussen 15:30 en 17:30.

Virtual reality kantoortour bij Personal Architects

Stel je eigen route samen

Een overzicht van alle bureaus vind je hier. Maak een route op basis van de kaart, of maak gebruik van de filters om te selecteren op tijdslot en locatie. Tot zaterdag!