Nieuws

Rotterdam Architectuurprijs 2021: De tien kanshebbers zijn bekend

Geplaatst op: 29 apr 2021

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont al tien jaar de beste gebouwen van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs waarvoor iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, een stem kan uitbrengen. Stemmen kan van 28 april tot en met 31 mei. De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 vindt plaats op 16 juni via een livestream.

Dit jaar werden 49 projecten ingezonden voor de Rotterdam Architectuurprijs. Samen brengen ze de actuele Rotterdamse bouwproductie prachtig in beeld. Daarin is dit jaar het aandeel woongebouwen opvallend. Dat ligt op meer dan 60 procent van het totaal aan inzendingen. Verder laat de gelijkmatige verdeling van inzendingen over de stad zien dat breed wordt ingezet op de ontwikkeling van Rotterdam.

De vakjury onder leiding van Oana Bogdan heeft zich gebogen over alle 49 inzendingen en selecteerde daaruit tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. De juryselectie van 2021 getuigt van de vitale bijdrage die bouwwerken leveren aan de groei en ontwikkeling van de stad Rotterdam. Het gaat om architectuur met zeggingskracht dat een zaak is van alle Rotterdammers.

Voor de publieksprijs kan op een van de volgende tien projecten worden gestemd:

Stem hier jouw favoriete bouwwerk voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

 

Iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt kan van 28 april tot en met 31 mei stemmen. Het project met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs uit handen van het stadsbestuur. Ook de beste stemmotivatie ontvangt een erkenning en de meest aansprekende inzenders worden uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen.

 

Vakjuryprijs

Na een bezoek aan de tien geselecteerde gebouwen wijst de vakjury drie genomineerden aan, waarvan één de juryprijs in de wacht zal slepen. In het juryrapport en op de website van de Rotterdam Architectuurprijs zet zij haar observaties en bevindingen uiteen. Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in Rotterdam en waar is nog meer aandacht nodig?

De vakjury van 2021 staat onder leiding van juryvoorzitter Oana Bogdan (architect en partner bij Bogdan & Van Broeck). De andere juryleden zijn Bert Dirrix (architect en partner bij DiederenDirrix), Femke Feenstra (architect en partner bij Gortemaker Algra Feenstra), Tobias Verhoeven (directeur Synchroon) en Nyasha Harper-Michon (architect en business developer bij RAU en columnist voor A.Zine).

Prijsuitreiking

De uitreiking van de Rotterdam Architectuur vakjuryprijs en publieksprijs vindt plaats tijdens de Rotterdam Architectuur Maand op woensdag 16 juni 2021 en wordt via een livestream vanuit de Kunsthal Rotterdam uitgezonden. Het project met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs uit handen van het stadsbestuur. Ook de beste stemmotivatie ontvangt een erkenning en de meest aansprekende inzenders worden uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen.

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van gemeente Rotterdam en wordt georganiseerd door AIR.

Nieuws items 2024