Nieuws

Terugblik op de tweede editie Open Bureaudag 2022

Geplaatst op: 29 jun 2022

Op zaterdag 25 juni openden ruim twintig Rotterdamse ontwerpbureaus hun deuren open voor publiek tijdens de Open Bureaudag. Afgewisseld door zon en regen reisden wij én de bezoekers kris kras door Rotterdam om rond te neuzen bij de diverse bureaus. Van gevestigd tot jong bureau, van virtual reality kantoor tot diepgaande gesprekken: we blikken terug op een geslaagde dag!

Foto’s: Fred Ernst

De dag trok dit jaar opvallend veel jong publiek. Veel bureaus spraken met jonge, enthousiaste architecten in wording, recent afgestudeerd of nog student. Bij MLA+ stond de eerste groep stipt om half 11 ’s ochtends op de stoep en ontstonden interessante uitwisselingen: “Misschien willen we de deuren van ons bureau wel vaker dan een keer per jaar open zetten, heel waardevol om van elkaar te leren.”

Ook professioneel publiek wist haar weg te vinden en greep de kans om een kijkje te nemen bij hun vakgenoten. “Er kwam een groep van tien Amerikanen binnen, wonend en werkzaam in Amsterdam. Ze waren speciaal voor de Open Bureaudag naar Rotterdam afgereisd en hadden voor zichzelf een hele route samengesteld! We hebben ontzettend interessante inhoudelijke gesprekken gevoerd over de rol van architectuur, stedenbouw en ontwerp”, aldus De Nijl Architecten.

De deelnemende bureaus bevonden zich in alle uithoeken van de stad, de een drukker bezocht dan de andere. Alle bureaus samen lieten de verscheidenheid en veelzijdigheid van Rotterdamse bureaus zien: van duurzame Rotterdamse stadswoning tot gigantische woontoren in Shanghai. Van landschapsarchitectuur en uitkijktorens, tot tentoonstellingsontwerpen. Rotterdam Architectuurstad bewees zich op deze dag: niet alleen in de lokale gebouwde omgeving, maar juist ook in het werk dat van Rotterdamse bodem komt.

Bezoekers konden ook allerlei dingen dóen, naast het bekijken van projecten en maquettes. Workshops bij het Keilepand en OD205, een cakesmash bij WJDA of de dag goed beginnen met een mimosa bij Studio Architectuur MAKEN. Bij Personal Architecture konden bezoekers rondlopen in gebouwen in virtual reality, een techniek die zij toepassen binnen het ontwerpproces. Ook hier viel het veelal jonge publiek op:

We hadden ons qua publiek ingesteld op dagjesmensen, maar werden verrast door jonge studenten met grote ambities! Goed om hun enthousiasme te zien en ideeën uit te wisselen, ook met architecten en ontwerpers van andere bureaus die nieuwsgierig waren.

Jaarlijks evenement

AIR, Architectuur Instituut Rotterdam, organiseert jaarlijks de Open Bureaudag tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. In lijn met de doelstelling van de RA Maand, wil AIR het publiek dichter bij architectuur en architecten brengen. Wat gebeurt er eigenlijk achter de (normaal gesproken) gesloten deuren van de bureaus die onze huizen, straten en wijken ontwerpen?

De Open Bureaudag is een laagdrempelige manier voor ontwerpers om te laten zien waar ze mee bezig zijn, voor bewoners uit de buurt een kans om binnen te kijken in dat gebouw waar ze elke dag langs lopen. Voor studenten is het een perfecte kans om zich te oriënteren, voor professionals is de dag ideaal om te netwerken.

 

Geslaagde tweede editie

We kijken terug op een mooie en geslaagde tweede editie van de Open Bureaudag en kijken uit om volgend jaar meer bureaus aan de route toe te voegen. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van de RA Maand voor volgend jaar? Schrijf je dan alvast in voor de RA Maand nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor de AIR nieuwsbrief om het hele jaar door updates te ontvangen over de activiteiten van AIR.

Heb je deelgenomen aan de Open Bureaudag en wil je de foto’s gebruiken? Je mag de foto’s op je eigen kanalen gebruiken onder vermelding van de Rotterdam Architectuur Maand en de fotograaf, Fred Ernst.

Dit jaar deden de volgende bureaus mee: MASA, MADMA, BVR adviseurs, MLA+, WDJA, Studio Architectuur MAKEN,OD205, Keilepand, KAAN Architecten, Orange Architects, Stijlgroep, KCAP, Personal Architecture, MVRDV, Studio for New Realities, De Nijl Architecten, Powerhouse Company en Roffaa Architecten.

 

Nieuws items 2024