Nieuws

Rotterdam Architectuur Maand: highlights week 3

Geplaatst op: 11 jun 2018

Het zonnetje schijnt en ook komende week staan er ook veel leuke en interessante dingen op het programma. Hieronder een kort overzicht wat je allemaal in week 3 kunt beleven:

Dag van de Architectuur – zaterdag 16 en zondag 17 juni
Dit weekend is het de Dag van de Architectuur in Rotterdam. Dé kans om een kijkje te nemen in bijzondere en unieke gebouwen. Woningen, kantoren en andere bouwwerken die in veel gevallen normaal gesloten zijn voor het publiek.

Dit jaar staan tijdens ‘de dag’ drie gebieden centraal. Het Maritiem District, de Wilhelminapier en het historische Land van Hoboken. Dus beklim de Red Apple om alle nieuwbouw de hoogte in te zien schieten. Daal af in de gigantische kelder van de Erasmusbrug en vergaap je aan de kathedraal-achtige dimensies. Of beleef voorpret als je het nieuwe Depot van Boijmans van Beuningen in aanbouw van dichtbij bekijkt. Lees hier meer over het programma!

Energie-K wonen #1 – dinsdag 12 juni
In het kader van IABR-2018+2020-THE MISSING LINK organiseert AIR drie publieke lezingen. De eerste is op dinsdag 12 juni. Wat kun je verwachten? Een inhoudelijke en boeiende avond over architectuur, energietransitie en onze alledaagse woonomgeving. Want daar moet die energietransitie plaats gaan vinden. De centrale vraag: wat kunnen we leren van de hoopvolle lichtvoetigheid van architectonische experimenten?

Deze eerste avond staat in het teken van de Vlaamse BLAF Architecten en Rotterdamse KAW Architecten. Zij realiseerden energieneutrale woonhuizen en kijken hoe ze dat kunnen opschalen naar energiewijken. Je hoort meer over hun projecten en gaan graag het gesprek aan. Kun je de eerste editie niet aanwezig zijn? Lees hier meer over het programma van de tweede en derde editie.

Tentoonstellingen – hele maand juni
Ook deze week (én de rest van de maand) zijn er nog een aantal boeiende tentoonstellingen geopend. Het IABR heeft ontwerpers gevraagd hoe zij beter en slimmer kunnen bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen. En wat houdt ze eventueel nog tegen? De tentoonstelling is in het prachtige HAKA-gebouw te zien, alleen dat is de moeite al waard.

De Tiny House beweging is de laatste tijd volop in het nieuws. Weinig ruimte, weinig spullen én weinig zorgen. Op de begane grond van de Centrale Bibliotheek is er, toepasselijk, een mini-expo met veel maquettes van originele en inspirerende Tiny Houses. In Het Nieuwe Instituut vind je de tentoonstelling Dissident Gardens. De tuin is hier het uitgangspunt als dé plek waar het verlangen van de mens om zijn omgeving te beheersen botst met zijn fascinatie voor de wilde kracht van de natuur.

On tour – hele maand juni
Vooral op zoek naar ‘het verhaal achter’ de architectuur? Zorg dan dat je aansluit bij één van de tours die tijdens de Rotterdam Architectuur Maand georganiseerd worden. Je kunt dit weekend bijvoorbeeld terecht in de ‘wolk van staal en glas’: Het Timmerhuis. Tijdens deze tour bezoek je ook het hooggelegen woonterras, inclusief spectaculair uitzicht over Rotterdam.

Op vrijdag en zaterdag neemt de fietstour van de IABR je mee door M4H. Je ontdekt daar allerlei lokale projecten en initiatieven. Als laatste kun je zaterdag de Rotterdamse daken op met De Rotterdamse Dakenroute. Esther Wienese, auteur van Het Rotterdamse Dakenboek, leidt je langs en op de daken van de binnenstad.

Benieuwd wat er aankomende weken op het nog op het programma staat? Hier vind je het volledige overzicht!

Nieuws items 2024