Nieuws

RA Maand goes IJsselmonde!

Geplaatst op: 02 jun 2021

SONY DSC

AIR gaat de komende tijd met huidige en toekomstige bewoners in Groot-IJsselmonde het gesprek aan over de leefomgeving. Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand ontwerpen studenten van de Veldacademie een ontmoetingspaviljoen, worden er workshops in theater Islemunda georganiseerd en kun je mee op tour door de wijk met UrbanGuides.

Design & Build: ontmoetingspaviljoen

In Design & Build studio’s worden jonge ontwerpers uitgedaagd om een ontwerp voor een object of klein gebouw te maken, en het daarna schaal 1:1 te bouwen. De ontwerpen raken altijd aan een sociaal-maatschappelijk vraagstuk.

Zes masterstudenten Architectuur en Urbanism/Landscape van de TU Delft hebben in het eerste kwartaal van 2021 (veld)onderzoek gedaan naar het thema ontmoeten en openbare ruimte in tuinstad IJsselmonde, resulterend in een visie. In het tweede kwartaal is de visie vertaald naar een ruimtelijk ontwerp voor een mobiel paviljoen, dat ontmoeting tussen verschillende wijkbewoners moet faciliteren en stimuleren.

Beeld: Veldacademie

Het paviljoen is getiteld ‘frame it!’, en bestaat uit een viertal houten frames die elk een eigen thema hebben. Zo is er een podium voor het tonen van lokaal talent, een expositie met verhalen uit de wijk, een bank om te zitten en een trap om op te spelen. Dit is enkel een suggestie, want wijkbewoners zijn vrij om verschillend gebruik te testen. En te fotograferen, want het frame is ook een knipoog naar de sociale media cultuur waarin het fotokader de zorgvuldig bedachte identiteit omlijst.

Het paviljoen wordt gebouwd tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2021, op het plein bij winkelcentrum Keizerswaard. In samenwerking met jongerenwerkers worden jongeren uit de wijk betrokken bij ontwerp en uitvoering. Partners in uitvoering zijn Timmerfabriek Huizing van der Linden en K2A2 Architecten.

Op zaterdag 26 juni vindt de opening van het paviljoen plaats, met diverse activiteiten georganiseerd door AIR. De bouw van het paviljoen is een levende expositie, en een voorloper op een groter Design & Build project dat volgend jaar in meerdere wijken in de stad wordt uitgevoerd.

Workshops: Gemeenschap Bouwen

Zuidwijk, Pendrecht en ook IJsselmonde zijn wijken in Rotterdam Zuid die ontworpen zijn aan de hand twee stedenbouwkundige theorieën; de internationale tuinstad idee en de specifiek Nederlandse wijkgedachte.

In de laatste theorie staan de begrippen gemeenschap en schaal centraal. Deze begrippen hebben in de jaren 50 een specifieke vorm gekregen van woning tot aan de wijk en bepaald hoe IJsselmonde er vandaag ook nog uit ziet. Het ideaal van één gemeenschap is nooit verwezenlijkt. Toch is er veel veranderd. Daarom gaan we op onderzoek uit om te kijken wat er over is gebleven van deze twee begrippen en kijken we hoe de toekomst er wellicht uit kan zien.

Het doel van deze actieve workshop is om de betekenis van de relatie tussen gemeenschap en de gebouwde omgeving opnieuw te onderzoeken door middel van verschillende activiteiten. We kruipen in verschillende rollen zoals cartograaf, journalist en fotograaf en gaan op onderzoek uit in de wijk, in de buurt en op straat. In deze workshop gebruik je je smartphone als instrument om IJsselmonde vandaag opnieuw te bekijken door een andere lens.

Beeld: Marije Romijn

Lees meer en meld je aan

Schrijf je in voor de workshop op 26 juni Gemeenschap Bouwen, gegeven door architect Dirk Osinga.

Voor de leeftijd 9 -16 zijn er ook workshops op 26 juni, gegeven door architect Nadia Pepels en stedenbouwkundige Basia van Rijt.

Wijkverkenningen door Urban Guides
Wandeling Keizerswaard en omgeving

Rotterdam en de naoorlogse tuinwijken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een groot deel van deze tuinwijken zijn op Rotterdam-Zuid ontwikkeld met Groot-IJsselmonde als grootste tuinwijk van de zuidvleugel. Deze wijken, ruim en groen van opzet, zijn in de jaren vijftig en zestig uit de grond gestampt om de forse woningnood het hoofd te bieden.

Lang waren deze wijken het toonbeeld van vooruitgang en optimisme, maar van dat imago is niet meer veel over. Eentonig, onaantrekkelijk en te ruim van opzet zijn voorbeelden van hedendaagse observaties. Toch biedt de modernistische opzet van weleer, zeven woonbuurten in een kring rondom het centrum, voldoende aanknopingspunten voor een vernieuwde, optimistische kijk op de tuinstad, maar nu door de ogen van de 21ste eeuw.

In het weekend van 26 en 27 juni verzorgt UrbanGuides een wandeling door het centrum van IJsselmonde om met de antroposofische uitgangspunten van toen en de recente onderzoeksprojecten van nu te kijken naar een nieuw woonideaal voor jong tot oud.

Fietsen door Groot-IJsselmonde

Groot-IJsselmonde is een verrassende plek in Rotterdam vol ongerijmdheden en onverwachte contrasten. Het algemene beeld van IJsselmonde is die van de tuinwijk, ruim en groen van opzet met galerijflats en portiek- en eengezinswoningen, maar het landschap en specifieke bouwwerken rondom verraden sporen van vele eeuwen geschiedenis.

In het weekend van 26 en 27 juni volgt UrbanGuides deze historische en landschappelijke sporen op de fiets. Met een gids fiets je over oude dijken via dorpskernen, langs voormalige olievelden en dit alles gelegen in een zeer groen en waterrijk polderlandschap.

Nieuws items 2024