Nieuws

De wijken in: wanneer voel jij je thuis?

Geplaatst op: 02 jun 2022

OPEN Rotterdam ging in het kader van de Rotterdam Architectuur Maand de wijken in en vroeg Rotterdammers: Wanneer voel jij je thuis? Wat zou jij veranderen aan je straat of wijk? Je leefomgeving bepaalt nogal wat: waar je kan lopen en zitten, waar je eten kunt halen en waar je huis kan staan. Wat hebben Rotterdammers nodig om zich ergens echt thuis te voelen? Bekijk de driedelige serie hieronder.

Tijdens de RA Maand voeren we samen het gesprek over onze leefomgeving. Vanaf Het Podium, boven op Het Nieuwe Instituut, zien we de stedelijke groei aan ons voorbij trekken. Maar wat zien we niet? Reflecteert dit overweldigende panorama van de stad ons thuis, of speelt dit zich af op de grond, op ooghoogte? Ga het gesprek aan en laat je verrassen door nieuwe perspectieven in de RA Maand hoofdtentoonstelling (T)Huis, gratis te bezoeken tijdens de hele maand in Het Nieuwe Instituut, Festivalhart van de RA Maand ’22.

Lees ook het artikel van OPEN Rotterdam.

 

Aflevering 1: Afrikaanderplein & Centrum

In de eerste aflevering spreken we bewoners op het Afrikaanderplein en in het Centrum van de stad. Wanneer voelen zij zich thuis? “De Afrikaanderwijk is gezellig, je voelt verbondenheid. Het is een dorp en je leert heel erg snel veel mensen kennen.” Anderen voelen zich minder op hun plek door andere factoren: “Ik voel mij niet zo thuis, vanwege het weer. Daar kan niemand iets aan doen!” Bekijk hieronder de eerste aflevering van (T)Huis in Rotterdam.

Aflevering 2: Zuidplein & Rotterdam-West

Voor aflevering twee ging OPEN Rotterdam naar winkelcentrum Zuidplein en Rotterdam-West. De grootste voordelen aan wonen in het centrum? Dat alles dichtbij is. Koffie- en eettentjes, markten, winkels, openbaar vervoer, theaters: niets is ver uit de buurt. Is dat wat de Rotterdammers nodig hebben om zich thuis te voelen? En wat typeert hun buurt nu écht? Die vragen stellen worden gesteld aan Rotterdammers in de tweede aflevering van (T)Huis in Rotterdam.

Aflevering 3: Crooswijk & Hoogvliet

“Ik ben geboren en getogen op de Meeuwenplaat, ik zou nooit ergens anders kunnen wonen eigenlijk.” In de derde aflevering brengt OPEN Rotterdam een bezoek aan Crooswijk en Hoogvliet. Veel mensen die ze spreken wonen hier al lang, of zelfs altijd al. Zij hebben nog wel een paar ideeën over wat er kan veranderen aan de buitenruimte en waarom ze zich ergens thuisvoelen. Sociale contacten,  veiligheid en goede bereikbaarheid worden genoemd als elementen die ervoor zorgen dat je je thuisvoelt. “Rotterdammers zijn gewoon leuke mensen, lekker zichzelf. Je weet precies wat ze aan je hebt.” Bekijk de laatste aflevering van (T)Huis in Rotterdam hieronder.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening

Wil je meepraten over dit onderwerp? Praat mee op onze social media kanalen. Stuur ons een berichtje op Instagram of Facebook, of post zelf iets en tag ons!

@rotterdamarchitectuurmaand
#RAMaand22
#RAMonth22
#rotterdamarchitectuurmaand