Nieuws

6 x Events over water en de ‘Natte Stad’

Geplaatst op: 22 jun 2023

Dompel je helemaal onder in de ‘Natte Stad’, het thema van de Rotterdam Architectuur Maand. Rotterdam is een havenstad en van nature doordrenkt en omgeven met water. Hoe gaan we om met klimaatverandering, een stijgende zeespiegel en extremer weer. En hoe maken we gebruik van het water in de stad? In de laatste week van de Rotterdam Architectuur Maand bezoek je nog deze evenementen over water.

Waterstad Rotterdam: Operator Radio x Nieuwe Instituut

Het Rotterdamse station zendt uit vanaf het hoofdpaviljoen van Kunlé Adeyemi’s Waterstad Rotterdam in de vijver bij het Nieuwe Instituut, waar je live kunt meeluisteren naar muziek, gesprekken en performances. Geniet een middag lang van het beste dat online radiostation en cultuurplatform Operator te bieden heeft.

Vrijdag 23 juni, 13.00 – 17.00, gratis – Nieuwe instituut

M4H, Proeftuin voor de Natte Stad
Wet City Walkshop met Lorenzo Bertolotto

Verken in de Wet City Walkshop het Merwe-Vierhaven district, waar de stad de rivier ontmoet. Landschapsontwerper Lorenzo Bertolotto neemt je mee langs innovatieve projecten waarin water centraal staat: het getijdenpark Keilehaven (in aanbouw), de Sponstuin en het Dakpark.

Zaterdag 24 juni, 10.30 – 12.00 – Keilepand M4H

Water Discovery Lab @ Zeemeeuw Zondagavond film

Film is een uitgelezen manier om de verschillende wateruitdagingen waar we voor staan te verbeelden.
Op 25 juni is hoogleraar Simon Richter – op social media bekend als Poldergeist – aanwezig om te vertellen over zijn prikkelende animaties over Nederlanders en hun strijd met het water.

Zondag 25 juni, 15.00, gratis – Zeemeeuw, naast het Maritiem Museum

Expeditie BlueCity Circular Water

Duik in de toekomst met Expeditie BlueCity Circular Water.

Zero-waste leven, ontwikkelen van future proof materiaal zoals tegels van eendenkroos, muurtjes van zeewier en bier van regenwater. Aan de oever van de Nieuwe Maas, aan de Maasboulevard, in dat gebouw dat we vaak nog steeds gewoon Tropicana noemen, daar staat de blauwe stad. Knappe koppen, pioniers en uitvinders werken samen met de natuur en aan het Rotterdam van morgen.

Tijdens een Expeditie BlueCity duik je in twee uur in de wereld van BlueCity en krijg je een rondleiding door het voormalig subtropisch zwemparadijs. Je ziet, ruikt en hoort hoe de circulaire economie en het unieke BlueCity Circular Water project handen en voeten krijgt in BlueCity!

28 juni, 11.00, 20 euro – Blue City

Waterdag: Werkplaats Water

Op 30 juni organiseert AIR ter afsluiting van de Rotterdam Architectuur Maand 2023 een Werkplaats Water tijdens de Waterdag; een samenwerking tussen IABR, AIR en het Nieuwe Instituut.

Vrijdag 30 juni, 10.00 – drijvende festivalhart in de Maashaven

Waternacht met Shrishtee Bajpai

Nieuwe Instituut en IABR nodigen onderzoeker en milieuactivist Shrishtee Bajpai uit om te praten over wereldwijde watergerelateerde problemen. Samen met genodigden en het publiek worden stedelijke, architecturale, sociale, ecologische en geologische aspecten van het ontwerpen met water belicht.

Vrijdag 30 juni, 19.30 – Nieuwe Instituut