Nieuws

Pionieren in een wooncrisis: veelzijdig programma RA Maand ’22

Geplaatst op: 13 mei 2022

We staan aan de vooravond van complexe bouwopgaven die een grote impact hebben op onze leefomgeving. De ontwrichte woningmarkt en klimaatverandering vragen om ruimtelijke transities. Betaalbaarheid en gelijke kansen staan onder druk. Wat betekent dit voor bewoners en welke rol spelen architecten en stadmakers?

De zesde editie van de Rotterdam Architectuur Maand speelt in op deze urgente vraagstukken met een omvangrijk inhoudelijk programma en een hoofdtentoonstelling vanuit het Festivalhart. Het Festivalhart met programma op het door MVRDV ontworpen roze Podium en de door Namelok ontworpen hoofdtentoonstelling (T)Huis zijn de hele maand juni gratis te bezoeken, in én bovenop Het Nieuwe Instituut.

 

Openingslezing architect Ninke Happel

Gerenommeerd architect Ninke Happel van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (HCVA) trapt af met de traditionele openingslezing op 1 juni, na het openingswoord van Burgemeester Aboutaleb. Op 29 meter hoogte, vanuit het RA Maand Festivalhart gaat ze in op het thema Vista Rotterdam! en het thema van de hoofdtentoonstelling (T)Huis. Met deze thema’s als vertrekpunt doet Happel een denkoefening over de lange termijnwaarde van architectuur in een chaotische korte termijnwereld. In een tijd waarin de omgeving voortdurend onderhevig is aan verandering, ziet zij dat de gebouwde omgeving het meest gebaat is bij interventies met een lange adem.

Foto: Willem de Kan

Thuisvoelen in een veranderende leefomgeving

Namelok cureerde de RA Maand hoofdtentoonstelling (T)Huis. De wooncrisis is een van de grootste bouwopgaven van dit moment. Vanaf Het Podium, boven op Het Nieuwe Instituut, trekt de stedelijke groei voorbij: woontorens zijn in aanbouw, groene verblijfsplekken worden aangeplant om de leefomgeving te verbeteren. Maar reflecteert het overweldigende panorama vanaf Het Podium ons (T)Huis, of speelt dit zich beneden af, op ooghoogte?  De tentoonstelling stelt de vraag: wat zie je niet? “Je ziet de skyline, als materiële wereld. Maar wat je niet ziet is het leven in de stad, daarvoor ben je te ver weg.” aldus eigenaar en architect Wiegert Ambagts. Ruim veertig vernieuwende plannen en projecten van architecten, makers en studenten laten zien dat een thuisgevoel niet alleen in stenen zit, maar een samenspel is met sociale structuren die minstens zo belangrijk zijn voor een goede leefomgeving.

Beeld: Namelok

Vista Rotterdam! Meer dan een uitkijkpunt

De veelzijdige programmering van de RA Maand maakt Het Podium tot meer dan een uitkijkpunt: heel juni vinden er allerlei architectuurevenementen op het dak plaats. Bezoek bijvoorbeeld de architectuurspecial van Rotterdam Late Night met host Ernest van der Kwast op 2 juni, de kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen in samenwerking met AIR op 4 juni of een van de andere verdiepende architectuur programma’s in samenwerking met o.a. de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Stimuleringsfonds Creatieve industrie, Platform Wederopbouw, Architect aan zet van gemeente Rotterdam, Lokale Architectuur Initiatieven, IABR en OMI. Ook zijn er verschillende filmprogramma’s in samenwerking met AFFR, Goethe instituut en Galerie de Jaloezie; en diverse boekpresentaties over architectuur. Bekijk het actuele programma hier.

Beeld: MVRDV

Beeld: MVRDV

Programma bezoeken in het Festivalhart

De bouw van Het Podium is in volle gang! In rap tempo geven de steigerbouwers van Dutch Steigers vorm aan het door MVRDV ontworpen stadspodium op het dak van Het Nieuwe Instituut. Iedereen die tijdens de RA Maand een architectuurprogramma wil bijwonen op het dak, kan een ticket reserveren via ons programma. Bezoekers aan een architectuurprogramma hebben automatisch toegang tot Het Podium. Een tijdslot reserveren is dan niet nodig.

Foto’s: Isa de Jong

Nieuws items 2023