Nieuws

5 x Groen in de stad

Geplaatst op: 25 mei 2023

Stap in de wereld van groen en blauw, flora en fauna, eb en vloed met deze 5 walks, talks en workshops. Vaar naar de oevers van een getijdenpark, luister ademloos naar oceanograaf Helen Czerski, ontdek tuinen waar je normaal gesproken nooit kunt komen, ga op een groen fietsavontuur door Zuid en ervaar nu al een beetje wat het Nelson Mandelapark in de Maashaven gaat worden. 5 x de leukste walks, talks en workshops over de natuur tijdens de Rotterdam Architectuur Maand.

Eb en vloed | Ontwerpen aan de getijdenstad

Wat gebeurt er als de zeespiegel stijgt? Hoe zien de oevers van de toekomst eruit? En hoe past de ecologie van de getijdennatuur in een havenstad zoals Rotterdam? Ontdek het tijdens het gevarieerde middagprogramma Eb en vloed | Ontwerpen aan de getijdenstad. Verschillende ontwerpers en kunstenaars inspireren je met hun visie op het water. Vervolgens vaar je van de Maashaven naar het Eiland van Brienenoord, waar je tijdens een wandeling de unieke kenmerken van het getijdenlandschap verkent. Vervolgens ga je in groepjes werken aan een voorbeeldproject: op welke andere plekken en op welke manier kan worden gewerkt aan de oevers van de Nieuwe Maas?

> Vrijdag 9 juni, 13:00-17:30 uur

Helen Czerski

Blue Machine | Met Helen Czerski

Natuurkundige, oceanograaf en BBC Science-presentatrice Helen Czerski reist af naar het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand voor een lezing ter gelegenheid van haar gloednieuwe boek Blue Machine: How The Ocean Works. Ze neemt je mee in een enorm verhaal dat maar zelden wordt verteld – dat van onze oceaan. Niet een verhaal over de vissen of de dolfijnen, maar over de enorme oceaanmotor zelf: wat het doet, waarom het werkt en de vele manieren waarop de oceaan dieren, het weer en de menselijke geschiedenis en cultuur heeft beïnvloed.

> Dinsdag 20 juni, 20:00-22:00 uur

Verborgen Tuinen | Ontdek groen op Zuid

Een keer per jaar krijg je de unieke kans om eens een kijkje te nemen áchter normaal gesproken dichte hekken, heggen en schuttingen tijdens Verborgen Tuinen. Deze editie ligt de focus op de zuidkant van de stad, waar zo’n 40 eigenaren hun prachtige privétuinen openstellen voor het publiek. Wat dacht je van een bezoek aan De Kleine Burg, met tiny houses, kronkelpaadjes, een voedselbos en moestuin? Of aan de Tuin aan de Kromme Zandweg, een grote natuurlijke tuin vol inheemse flora rondom een vrijstaand huis uit 1925? Ontdek tijdens Verborgen Tuinen dat Rotterdam een rustgevende en aantrekkelijke plek kan zijn voor bewoners en bezoekers.

> Zaterdag 3 en zondag 4 juni, 10:30-17:00 uur

Verborgen Tuinen

Parfum de GroenGroen | Salih Kilic

Parfum de GroenGroen | Fietsroutes door Rotterdam-Zuid

Klaar voor een weelderig groen fietsavontuur over de zuidkant van de stad? Mét muziek en verhalen? Je kunt kiezen uit twee routes: ‘Route Vreewijk of ‘Route Eiland van Brienenoord’. Je rijdt langs plekken waar de green vibes al floreren én gebieden waar dat nog wel wat meer mag zijn. Wie al vaker met Parfum de BoemBoem op expeditie is geweest, kent het concept. Tijdens de routes maak je verschillende stops en word je per locatie verrast door een verhalenverteller, een singer-songwriter, spoken word-artiest, een dansperformance of soms zelfs een hele band!

> Zaterdag 17 juni, 11:00 uur en 14:30 uur

Route en tentoonstelling in het drijvende festivalhart

Het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand drijft dit jaar in de Maashaven, op de plek waar over een aantal jaar het Nelson Mandelapark komt. Dit park wordt een oase met en voor planten, vissen, vogels én mensen, zorgt voor verkoeling tijdens warme zomers en een betere afvoer van regenwater. In het drijvende festivalhart kun je het park alvast even ‘uitproberen’ in de parkbak, waar ook een maquette van het Nelson Mandelapark te zien is. Via een verhoogde wandelroute met uitkijkpunt over de Maashaven kun je naar de andere drijvende bakken lopen, waar onder meer een tentoonstelling te zien is over Rotterdam als waterstad. Hier zie je niet alleen voorbeelden van hoe je water als publieke ruimte kunt programmeren, maar ontdek je ook met welke oplossingen je zelf aan de slag kunt om de stad weerbaarder te maken voor de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering.
> De hele maand juni (dinsdag t/m vrijdag: 13:00-21:00 uur, zaterdag en zondag: 10:00-18:00 uur)

Studio Marco Vermeulen - Drijvend festivalhart

Drijvend festivalhart | Studio Marco Vermeulen