Nieuws

Vijfde editie Rotterdam Architectuur Maand maakt mooie stap vooruit

Geplaatst op: 15 jul 2021

Met meer dan 200 programma’s door ruim 60 verschillende partners heeft de vijfde editie van de Rotterdam Architectuur Maand de ambities voor de komende jaren stevig neergezet. Ondanks de beperkingen rondom COVID-19 hebben we een succesvol publieksprogramma weten te realiseren dankzij vele partners in de stad. Met een start die nog plaatsvond tijdens de lockdown, wakkerden de snelle versoepelingen bij veel organisaties het enthousiasme aan om weer iets te organiseren en het gesprek over de stad van energie te voorzien.

Beeld: Fred Ernst

De editie van 2021 stond in het teken van de Onderstroom. Met een Festivalhart in de stadsgarage, direct onder Kruisplein werd de onzichtbare wereld van de onderstroom zichtbaar gemaakt aan het grote publiek. Architect Enzo Valerio maakte van het Festivalhart een uniek landschap van betongranulaat waaruit een tentoonstelling over de mogelijke toekomst van Rotterdam was opgebouwd. De grote binnenstadsmaquette en de zeven stadsprojecten trokken veel aandacht en werden enthousiast gefotografeerd en gedeeld op social media. In de studio van het Festivalhart spraken gerenommeerde gasten inhoudelijk met elkaar over de stad en haar ruimtelijke ontwikkeling. Ruim 36.000 mensen hebben deelgenomen aan het programma in het Festivalhart en bekeken de online programmering.

Ook op vele andere plekken in Rotterdam was de RA Maand goed zichtbaar. Met verschillende tours, tentoonstellingen en workshops kon het publiek in Rotterdam zich onderdompelen in architectuur. Enkele hoogtepunten waren de uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021, de Dag van de Architectuur, de Grote Architectuur Quiz en de Daken Dagen TOP^.

Deze editie heeft de ambities voor de komende jaren stevig neergezet. Er zijn nieuwe, waardevolle samenwerkingen ontstaan met de ontwerpbureaus en ontwerpopleidingen en ook nieuwe concepten geïnitieerd zoals de Open Bureaudag. De nieuwe vormgeving van de website en de nieuwe huisstijl, die duidelijk zichtbaar was in de stad, versterken de groei en ontwikkeling van de Rotterdam Architectuur Maand.

Wat een geweldige locatie, zoiets maak je maar zelden mee.

Publieksonderzoek

Heb jij een (fysieke of online) activiteit van de Rotterdam Architectuur Maand bezocht? Doe dan nog mee met het publieksonderzoek en maak kans op het Architectuur in Nederland Jaarboek 2020/2021!

Tot slot

We willen alle bezoekers en partners bedanken voor het mogelijk maken van deze editie. Al weer voorzichtig uitkijkend naar 2022, zijn we klaar voor de volgende editie!

Beeld: Fred Ernst