Nieuws

7x to do tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2018

Geplaatst op: 23 apr 2018

In juni is Rotterdam een maand lang hoofdstad van de architectuur. Dat vieren we met tentoonstellingen, festivals en op de daken van Rotterdamse gebouwen. Ook zijn er diverse tours en excursies waarbij de geschiedenis van gebouwen en iconen centraal staan. Maar wat kun je precies verwachten? Hier de eerste programmaonderdelen uitgelicht.

  1. Dag van de Architectuur – zaterdag 16 juni en zondag 17 juni

Tijdens de Dag van de Architectuur staan de gebouwen in het Maritiem District, de Wilhelminapier en het Land van Hoboken in de spotlights en krijg je de kans om een kijkje te nemen achter gesloten deuren. Talloze, uitzonderlijke en unieke Rotterdamse bouwwerken zijn open voor publiek.

  1. Rotterdamse Dakendagen – vrijdag 1 juni t/m zondag 3 juni

Tijdens dit evenement kun je een weekend lang bijzondere plekken van de bovenstad bezoeken. Met spectaculaire uitzichten, nieuwe perspectieven en eindeloos veel ademruimte. Er doen ruim 50 daken mee waarop je kunt deelnemen aan bijzondere tours, dakconcerten, kunst en tegelijkertijd kunt genieten van de natuur en diners op grote hoogte.

  1. IABR – vrijdag 1 juni t/m zondag 8 juli

Iedere twee jaar vindt in Rotterdam de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) plaats. Ook dit jaar slaat de IABR een brug tussen architecten, ontwerpers, steden, overheden en publiek. Het thema dit jaar: THE MISSING LINK, waarbij ontwerpers laten zien hoe ze kunnen bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen, zoals het klimaatverdrag van Parijs. Ook jij kan meedenken over de stad van morgen. Met films, foto’s en maquettes wordt de toekomst gevisualiseerd, daarnaast kun je lezingen, debatten en workshops volgen.

  1. ZigZagCity – zaterdag 9 juni t/m zondag 24 juni

Je verkent tijdens dit festival de stadswijken het Oude Westen en Middelland. De alternatieve route is afwisselend ‘straatkijken’ naar het stadsleven buiten, en ‘binnenkijken’ in privéruimtes, winkels en binnentuinen. Tijdens het festival verbouwen vijftien internationale studenten van de TU Delft het centrale festivalpaviljoen tot een utopische verblijfsplek in het Wijkpark in het Oude Westen.

  1. Straatkijkers – vanaf zaterdag 9 juni

Niet te missen zijn de Rotterdamse Straatkijkers, een serie herkenbare uitkijkpunten, als tour door de stad geplaatst. Van het Kruisplein tot aan het opkomende stadsdeel M4H. Ga zigzaggend mee langs de lijn van de Rotterdamse Straatkijkers en ontdek nieuwe straten, grenzend aan de West-Kruiskade en de Middellandstraat. Vanaf 9 juni heb je 100 dagen om de kunstbouwwerken te ontdekken.

  1. De Rotterdam Tours – vanaf zondag 3 juni

Laat je verassen tijdens De Rotterdam Tours door de bekendste architectuuriconen van de stad. De tours nemen je mee naar o.a. Centraal Station, het Timmerhuis, of de Markthal. In De Rotterdam zoef je in een van de snelste liften 105 meter omhoog en kun je genieten van een waanzinnig uitzicht over de stad. De tour in de Markthal heeft een culinair tintje door een echte ‘Meet&Taste’. 

  1. Verhalen achter de gebouwen

De Rotterdam Architectuur Maand is er voor iedereen die de architectuur in onze stad wil ontdekken. Het is ook het perfecte moment om kennis te maken met de verhalen áchter de gebouwen, om zo Rotterdam van een andere kant mee te maken. Hou juni dus vooral zo vrij mogelijk en duik in een spectaculair programma van lezingen, filmvoorstellingen, workshops en exposities.

Kijk op de website voor het actuele programma, volg ons op Facebook of vind ons via #RAM18.

 

Nieuws items 2024